Připravit dokonale upečené kuře není mnohdy jednoduché, ale když člověk objeví zajímavý recept, stojí za to ho vyzkoušet. Když navíc masu sekunduje zelenina a bylinky.
Ingredience:
- 1,5 kg čerstvé kuře
- 2 velké cibule
- 2 mrkve
- 2 stonky řapíkatého celeru
- 1 palice česneku
- 3 – 4 lžíce extra panenského olivového oleje
- Sůl
- Mletý černý pepř
- 1 chemicky neošetřený citron
- 1 snítka tymiánu
- 1 snítka rozmarýnu
- 1 hrst petrželky
- 2 bobkové listy
Postup:
- Kuře vyjmeme aspoň hodinu před začátkem přípravy, aby mělo pokojovou teplotu.
- Troubu si předehřejeme na 240°C.
- Zeleninu důkladně omyjeme a nakrájíme na středně velké kousky. Není nutné ji čistit.
- Palici česneku rozebereme na jednotlivé stroužky, ale nebudeme jej loupat.
- Připravíme si vyšší a dostatečně velký pekáč, do kterého dáme nakrájenou zeleninu a stroužky česneku.
- Posypeme polovinou bylinek a pokapeme olivovým olejem.
- Olejem potřeme také kuře a ochutíme mořskou solí i černým pepřem ze všech stran.
- Takto ochucené kuře položíme do pekáče na zeleninu.
- Vezmeme citron a pomocí nože do něj uděláme několik děr. Kdo chce, může ho dát ještě chvíli do mikrovlnné trouby, skvěle se tak uvolní chuť.
- Poté vložíme citron i s druhou polovinou bylinek do dutiny kuřete.
- Do trouby dáme misku s vodou a teplotu snížíme na 200°C.
- Necháme péct 1 hodinu a dvacet minut.
- Kontrolujeme po celou dobu pečení, jestli není odpařena všechna voda a průběžně šťávou přeléváme kuře.
- Když se nám bude zdát moc suché, přidáme do misky vodu.
- Jakmile je kuře upečené, vyjmeme ho z trouby a odložíme na prkénko, aby si tak 15 – 20 minut.
- Přikryjeme alobalem a necháme odpočívat.
- Pak už jen stačí kuře naporcovat a servírovat.