Kdo miluje slaninu, a ještě k tomu i nádivku, ten určitě rád vyzkouší tento velice jednoduchý, ale přesto velmi chutný recept.
Ingredience:
- 1 celé kuře
- 8 proužků slaniny
- Sůl
- Mletý černý pepř
- 100 g čerstvého změklého másla
- 10 lístků nasekané šalvěje + svazek na ozdobu
- 125 g strouhanky
- 1 celé vejce
- 4 velké cibule
Postup:
- Cibuli oloupeme a nakrájíme na jemné kostičky.
- Do pánve dáme polovinu másla, přisypeme cibuli a necháme restovat zhruba 10 minut, aby byla cibule měkká.
- Poté odstavíme stranou a necháme vychladnout.
- Jakmile je cibule vychladlá, přidáme nasekanou šalvěj, strouhanku, vejce, osolíme, opepříme a důkladně promícháme.
- Nádivkou naplníme kuřeti dutinu a přikryjeme přečnívající kůží.
- Můžeme pro jistotu ještě sepnout jehlou na špíz, špejlí, nebo potravinářským provázkem svázat kuřeti nožky k sobě.
- Zbývající nádivku vytvarujeme na stejně velké kuličky a odložíme si je zatím stranou.
- Kuře potřeme máslem, které nám zbylo, osolíme, opepříme a položíme do pekáče tak, aby prsíčka byla nahoru.
- Přes prsa rozložíme plátky slaniny a zakryjeme alobalem.
- Do pekáče vlijeme trochu vody a dáme péct do střední části trouby na cca 90 minut.
- Během pečení podle potřeby ještě podlijeme.
- Po hodině pečení položíme do pekáčku ke kuřeti připravené kuličky nádivky a pečeme společně.
- Zhruba 15 minut před koncem pečení sundáme alobal, odstraníme slaninu, trochu podlijeme a zvýšíme teplotu trouby na 220°C.
- Ve chvíli, kdy je kuře zbarvené do zlatého odstínu, vypneme troubu a necháme ještě tak 5 minut dojít.
- Poté pekáč vyjmeme z trouby, kuře zakryjeme alobalem a dáme na 10 minut odpočinout na kuchyňskou linku.
- Při servírování ozdobíme svazkem šalvěje.
- Jako příloha jsou perfektní vařené brambory nebo pečená zelenina.