Není nic lepšího, než když se celá rodina sejde u nedělního oběda. Při takové příležitosti není na škodu, připravit vždy něco nového, chutného a hlavně snadného, co se vám nepřipálí, když se náhodou člověk zapomene či zapovídá s ostatními příbuznými.
Toho se nemusíme bát díky velmi pomalému pečení. Kromě oběda to může klidně být i perfektní večeře. Toto kuře skvěle chutná s pečenými bramborami a zeleninovým salátem.
Ingredience:
- 1 celé kuře o hmotnosti cca 1 400 g
- Šťáva a kůra z 2 chemicky neošetřených citronů
- 2 celé citrony
- 1 palice česneku
- 1 svazek čerstvého tymiánu
- 1 svazek šalvěje
- 150 g slaného másla
- Sůl
- Mletý černý pepř
Postup:
- Kuře necháme aspoň půl hodinky zteplat na pokojovou teplotu.
- Pomocí kuchyňských papírových utěrek jej pečlivě osušíme.
- Předehřejeme si troubu na 160°C a připravíme si misku.
- Do té dáme 50 g změklého másla, kůru z citronů, 2 stroužky česneku a otrhané lístky z několika snítek tymiánu.
- Přidáme ještě 4 nasekané listy šalvěje a odložíme zatím na stranu.
- Vnitřek kuřete osolíme a trochu opepříme.
- Do citronu uděláme vidličkou několik děr a vložíme do dutiny kuřete.
- K tomu dáme dvě třetiny šalvěje, 8 snítek tymiánu a 4 stroužky česneku, který není nutné loupat, jen ho trochu nožem zmáčkneme.
- Vezmeme lžíci nebo můžeme i rukou a nadzvedneme opatrně kůži na prsou.
- Pod kůži natřeme připravené ochucené máslo s citronem, co nejdál to půjde a kůži znovu přitlačíme.
- Zbývající máslovou směs natřeme na povrch kuřete.
- Do malé pánve pak dáme 100 g másla a necháme rozpustit.
- Přilijeme šťávu ze dvou citronů, 2 stroužky česneku nakrájené na plátky a znovu pár větviček tymiánu a nasekané šalvějové listy.
- Důkladně zamícháme, aby se vše spojilo, a pomocí kuchyňské injekce vstříkneme zhruba polovinu směsi na několika místech přímo do masa.
- Kdo injekci nemá, tenhle krok jednoduše vynechá.
- Kuře položíme stranou s prsy dolů do vyššího pekáčku a kolem něj rozložíme zbytky bylinek, plátky citronu a nepoužité stroužky česneku.
- Trochu podlijeme, zakryjeme alobalem a vložíme do předehřáté trouby.
- Pečeme zhruba 2 hodiny a 50 minut před koncem pečení rozpustíme zbytek ochuceného másla.
- Vyjmeme pekáč z trouby, odstraníme alobal a kuře otočíme prsíčky nahoru.
- Přelijeme rozpuštěným máslem a vložíme zpět do trouby.
- Stáhneme teplotu cca na 140°C a necháme ještě dalších 60 – 80 minut péct, aby mělo křupavou kůrčičku.
- Po upečení kuře vyjmeme z trouby, zakryjeme znovu alobalem a necháme tak 15 minut odpočívat.
- Pak už jen stačí naservírovat a podávat.