Italský koláč z hroznů

Italský koláč z hroznů

Torta Bertolina je tradiční italský koláč připravovaný na podzim. Jedná se o voňavou a delikátní pochoutku, po které si budete olizovat prsty!

Ingredience

  • 500 g červených hroznů
  • 90 g másla pokojové teploty
  • 100 g třtinového cukru plus 2 lžíce na hrozny
  • 2 velká vejce pokojové teploty
  • 60 ml mléka pokojové teploty
  • ½ lžičk vanilkového extraktu
  • 250 g hladké mouky plus 1 polévková lžíce na hrozny
  • 16 g prášku do pečiva
  • špetka soli

Postup

  1. Hrozny jemně umyjeme, oddělíme je, aniž bychom je poničili a položíme je na čistý hadřík, aby uschly.
  2. Mouku s práškem do pečiva a špetkou soli prosejeme do misky.
  3. Do misky stolního mixéru přidáme máslo a cukr a za pomocí lopatkového nástavce je zpracováváme cca 5 minut na nízký stupeň, nebo dokud směs není lehká a nadýchaná.
  4. Během mixování přidáváme po jednom vajíčko a vanilku a pořádně zapracujeme.
  5. Přidáme trochu mléka, část moučné směsi, pak zbytek mléka a nakonec i zbytek moučné směsi.
  6. Vše promícháme.
  7. Dortovou formu o průměru 20 cm vymažeme máslem a vyložíme pečícím papírem.
  8. V misce smícháme hrozny s 1 malou lžící mouky.
  9. Nalijeme polovinu těsta do formy a pořádně zahladíme.
  10. Polovinu hroznů rozložíme na těsto.
  11. Posypeme 1 lžící třtinového cukru.
  12. Poté zakryjeme hrozny zbývajícím těstem a zahladíme čistou mokrou lžící.
  13. Zbývající hrozny vyskládáme na povrch a posypeme poslední lžící třtinového cukru.
  14. Pečeme koláč v předehřáté troubě o těplotě 180 ° C po dobu 55 – 60 minut, přičemž ho po prvních 35 – 40 minutách zkontrolujeme.
  15. Koláč je hotový, až kdy je špejle, kterou zapíchneme dovnitř po vyndání suchá.
  16. Pokud vrchní část rychle zhnědne, přikryjeme ji fólií.
  17. Jakmile je koláč hotový, vyjmeme ho z trouby a necháme jej na stojanu vychladnout po dobu 5 – 10 minut.
  18. Poté ho můžete vyjmout z formy a nechat ho úplně vychladnout.
  19. Jakmile je koláč studený, servírujeme.
Koláč s hrozny na stojanu.
www.alchetron.com

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.