Tajemství chutných a na pohled hezkých závitků spočívá v blanšírování. Listy je potřeba krátce povařit v horké vodě, následně zprudka zchladit a osušit. Tato technika zaručí, že si listy zachovají svou krásně zelenou barvu, budou poddajné, ale nebudou při balení praskat.
Ingredience:
Závitky
- 1 kapusta
- 500 g mletého hovězího masa
- 1 šálek rýže
- 1/2 šálku nakrájené cibule
- 1/4 šálku čerstvé petrželky
- 1 vejce
- 1 čajová lžička sušeného mletého česneku
- olej
- sůl, pepř
Rajčatová omáčka
- 800 g sekaných rajčat v konzervě
- 400 g rajčatového protlaku
- 2 PL másla
- 1/2 šálku nakrájené cibule
- 1 čajová lžička sušeného mletého česneku
- 2 PL třtinového cukru
- 1 PL vinného octa
- sůl, pepř
Postup:
- Ve větším hrnci rozehřejte máslo, přidejte nakrájenou cibuli a restujte ji přibližně 5 minut.
- Přidejte česnek, rajčata, rajčatový protlak, sůl a pepř.
- Důkladně promíchejte.
- Vmíchejte cukr a ocet a za občasného míchání přiveďte směs k varu.
- Vařte přibližně 10-15 minut.
- V mezidobě vložte do hrnce s vodou povařit kapustu.
- Vařte přibližně 3-5 minut, než se kapustové listy stanou vláčnými.
- Následně kapustu vyjměte, prudce zchlaďte a odloupejte z ní dvanáct listů.
- V misce promíchejte mleté maso s rýží, solí, pepřem, cibulí, petrželkou.
- Na závěr přimíchejte vejce a půl šálku předpřipravené rajské omáčky.
- Následně do středu každého kapustového listu masovou směs a list následně zabalte do podoby závitku.
- Pokud chcete, můžete listy zpevnit pomocí párátek, aby se případně při pečení nerozbalily.
- Listy vložte do zapékací misky a přelijte rajskou omáčkou.
- Pečte v troubě předehřáté na 180°C přibližně 60 minut, dokud listy i maso nebudou měkké.
Kapustové závitky podávejte s bramborovou kaší přelité rajskou omáčkou.