Plísňové sýry mají mnohem výraznější chuť než ty klasické. Kromě nivy lze pro přípravu tohoto pokrmu použít také gorgonzolu nebo hermelín.
Ingredience:
- 200 g sýra niva
- 300 g mraženého nasekaného špenátu
- 300 g slaniny (volitelné)
- 6 PL másla
- 2 šálky nadrobno nakrájené cibule
- 12 šálků kuřecího vývaru
- 4 šálky mléka
- 1 šálek šlehačky
- 1 šálek hladké mouky
- sůl, pepř
Postup:
- Ve větším hrnci rozpusťte máslo a zlehka na něm zesklovaťte nadrobno nakrájenou cibuli.
- Přidejte mouku a dobře rozmíchejte.
- Přilijte vývar a přiveďte k varu.
- Směs celou dobu míchejte, abyste zamezili vzniku hrudek z mouky.
- Přilijte mléko a povařte ještě dalších 5 minut.
- Následně přidejte kousky nivy a směs důkladně míchejte až do doby, než se niva rozpustí.
- Poté přidejte špenát a za stálého míchání povařte přibližně 3 minuty.
- Na závěr přilijte šlehačku, přiveďte k varu a vše promíchejte.
- Dochuťte solí a pepřem.
- Mírně zchladnutou směs přendejte do kuchyňského robota a rozmixujte dohladka.
Do takto připravené polévky můžete před servírováním přidat na malé kousky nakrájené plátky slaniny.