Krutony můžete připravit nejen z kváskového chleba, ale také z dalšího pečiva. Jejich chuť pak můžete ozvláštnit přidáním rozmanitého koření a bylinek.
Ingredience:
Polévka
- 150 g tvrdého sýra, například čedaru, eidamu či goudy
- 400 g květákových růžiček
- 1 brambor
- 1 cibule
- 1 řapíkatý celer
- 1 stroužek česneku
- 400 ml mléka
- 400 ml zeleninového vývaru
- 30 g másla
- 1 PL olivového oleje
- 1 čajová lžička dijonské hořčice
- bobkový list
- sůl, pepř
Krutony
- 50 g čedaru
- několik plátků kváskového chleba
- 2 PL olivového oleje
- půl čajové lžičky sušeného mletého česneku
- 1 PL nasekané pažitky
- sůl, pepř
Postup:
- Nadrobno nakrájenou cibuli, celer a prolisovaný česnek vložte do hrnce, ve kterém jste rozpustili máslo a olivový olej.
- Zeleninu poduste doměkka, přibližně 7-8 minut.
- Přidejte trošku soli a pepře a promíchejte.
- Následně přidejte na kousky nakrájené květákové růžičky, brambor a bobkový list.
- Vše zalijte mlékem a vývarem.
- Hrnec přikryjte pokličkou a přiveďte k varu.
- Za občasného míchání vařte přibližně 30 minut.
- V mezidobě si připravte sýrové krutony.
- Předehřejte si troubu na 180°C .
- Na plech s pečicím papírem dejte na kousky nakrájené plátky chleba posypané česnekem, solí a pepřem.
- Vše pokapejte olivovým olejem, promíchejte a vložte na přibližně 7 minut do trouby.
- V polovině času krutony v troubě otočte, aby se opekly z obou stran.
- Odstraňte ze směsi bobkový list a za pomoci tyčového mixeru směs rozmixujte dohladka.
- Přidejte najemno nastrouhaný sýr, hořčici, sůl a pepř a vše dobře promíchejte, aby se sýr v polévce rozpustil.
- Těsně před podáváním posypejte předpřipravené krutony na plechu nastrouhaným čedarem a plech vložte ještě na 2 minuty do trouby, aby se sýr rozpustil.
Tato sýrová polévka se servíruje s horkými krutony posypanými čerstvou pažitkou.