Krémová česneková polévka se sýrem

Krémová česneková polévka se sýrem

Krutony můžete připravit nejen z kváskového chleba, ale také z dalšího pečiva. Jejich chuť pak můžete ozvláštnit přidáním rozmanitého koření a bylinek.

Ingredience:

Polévka

  • 150 g tvrdého sýra, například čedaru, eidamu či goudy
  • 400 g květákových růžiček
  • 1 brambor
  • 1 cibule
  • 1 řapíkatý celer
  • 1 stroužek česneku
  • 400 ml mléka
  • 400 ml zeleninového vývaru
  • 30 g másla
  • 1 PL olivového oleje
  • 1 čajová lžička dijonské hořčice
  • bobkový list
  • sůl, pepř

Krutony

  • 50 g čedaru
  • několik plátků kváskového chleba
  • 2 PL olivového oleje
  • půl čajové lžičky sušeného mletého česneku
  • 1 PL nasekané pažitky
  • sůl, pepř

Postup:

  1. Nadrobno nakrájenou cibuli, celer a prolisovaný česnek vložte do hrnce, ve kterém jste rozpustili máslo a olivový olej.
  2. Zeleninu poduste doměkka, přibližně 7-8 minut.
  3. Přidejte trošku soli a pepře a promíchejte.
  4. Následně přidejte na kousky nakrájené květákové růžičky, brambor a bobkový list.
  5. Vše zalijte mlékem a vývarem.
  6. Hrnec přikryjte pokličkou a přiveďte k varu.
  7. Za občasného míchání vařte přibližně 30 minut.
  8. V mezidobě si připravte sýrové krutony.
  9. Předehřejte si troubu na 180°C .
  10. Na plech s pečicím papírem dejte na kousky nakrájené plátky chleba posypané česnekem, solí a pepřem.
  11. Vše pokapejte olivovým olejem, promíchejte a vložte na přibližně 7 minut do trouby.
  12. V polovině času krutony v troubě otočte, aby se opekly z obou stran.
  13. Odstraňte ze směsi bobkový list a za pomoci tyčového mixeru směs rozmixujte dohladka.
  14. Přidejte najemno nastrouhaný sýr, hořčici, sůl a pepř a vše dobře promíchejte, aby se sýr v polévce rozpustil.
  15. Těsně před podáváním posypejte předpřipravené krutony na plechu nastrouhaným čedarem a plech vložte ještě na 2 minuty do trouby, aby se sýr rozpustil.

Tato sýrová polévka se servíruje s horkými krutony posypanými čerstvou pažitkou.

Krém z čedaru servírovaný s domácími česnekovými krutony

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.