Dáváte-li přednost jemnějším chutím, tavený sýr je dokonalou volbou. Pokud chcete polévce dodat intenzivnější chuť, přidejte do ní navíc trochu čedaru.
Ingredience:
- 500 g taveného smetanového sýra
- 1/4 šálku másla
- 1 šálek nakrájené cibule
- 1/2 šálku nakrájené mrkve
- 1 šálek nakrájeného celeru
- 1/4 šálku hladké mouky
- 4 šálky kuřecího vývaru
- 1 šálek šlehačky
- 1 šálek nastrouhaného čedaru (volitelné)
- 1 PL kukuřičného škrobu nebo solamylu
- sladká paprika
- sušená petrželka
- sůl, pepř
Postup:
- V hrnci rozpusťte máslo, přidejte sůl a pepř.
- Následně na másle 5 minut poduste nakrájenou cibuli, mrkev a celer.
- Po menším množství přimíchejte rovněž mouku a kukuřičný škrob.
- Za stálého míchání povařte ještě další 3 minuty.
- Postupně ke směsi přidávejte kuřecí vývar a šlehačku a za stálého míchání povařte 5 minut.
- Snižte teplotu a přidejte do směsi na kostičky nakrájený tavený sýr, případně rovněž nastrouhaný čedar.
- Míchejte, dokud se sýr nerozpustí.
- Dochuťte polévku pomocí koření a následně ji tyčovým mixérem vyšlehejte dohladka.
- Poté vařte ještě přibližně 15 minut.