Kopřivy jsou jednou z prvních rostlin, která se na jaře objevuje. Víte, že je nemusíte nutně přidávat pouze do nádivky, ale že z nich lze uvařit i velmi chutnou a zdravou polévku?
Ingredience
- 2 šálky čerstvých mladých kopřiv
- 2 brambory
- 1 šalotka
- 2 stroužky česneku
- 4 šálky kuřecího nebo zeleninového vývaru
- 1 citron
- 1 PL estragonu
- zakysaná smetana (volitelné)
- 1 PL olivového oleje
- sůl, pepř
Postup
- V hrnci s olejem orestujte nakrájenou šalotku a prolisovaný česnek, přibližně 3-4 minuty.
- Přidejte na kostičky nakrájené oloupané brambory, vývar, sůl a pepř.
- Přiklopte pokličkou a vařte za občasného míchání přibližně 10-15 minut.
- Když jsou brambory měkké, přidejte nasekané listy kopřivy a míchejte po dobu 2 minut.
- Směs přendejte do mixéru a rozmixujte dohladka.
- Vraťte polévku do hrnce, přidejte estragon a citronovou šťávu.
Kopřivovou polévku podávejte s trochou zakysané smetany.