Tato polévka je velmi oblíbená především v Německu, kromě uvedených ingrediencí ji můžete obohatit i další zeleninou, například mrkví, celerem či květákem.
Ingredience
- 3 kedlubny (cca 700 g)
- 2 brambory (cca 500 g)
- 1 cibule
- 750 ml kuřecího nebo zeleninového vývaru
- 3 PL smetanového taveného sýra
- 2 PL čerstvě vymačkané citronové šťávy
- 1 PL olivového oleje
- 1 čajová lžička cukru
- muškátový oříšek
- sůl, pepř
Postup
- Oloupejte kedlubnu a případně odstraňte její dřevnaté části.
- Kedlubnu nakrájejte na kostičky.
- Brambory rovněž oloupejte a nakrájejte na kostičky.
- V hrnci rozehřejte olej a zesklovaťte na něm nakrájenou cibuli.
- Následně k cibuli přidejte brambory a kedlubnu, poduste přibližně 5 minut.
- Přilijte do hrnce vývar a vařte za občasného míchání přibližně 20 minut.
- Když je zelenina měkká, přidejte tavený sýr.
- Následně směs rozmixujte pomocí tyčového mixéru dohladka.
- Přidejte cukr, sůl, muškátový oříšek a citronovou šťávu.
- Vše důkladně promíchejte a můžete podávat.
Tuto polévku podávejte posypanou chilli a kadeřavou petrželkou.