Sušené houby můžete mít doma po celý rok. Proto jich nakupte zásobu a, sem tam, si z nich uvařte tuto skvělou polévku!
Ingredience
- 500 g sušených hub
- 100 g bílých fazolí
- 2 brambory
- 2 větvičky čerstvého tymiánu nebo ½ čajové lžičky sušeného tymiánu
- 2 polévkové lžíce másla
- 2 šálky vroucí vody
- 1 polévková lžíce balzamikového octa
- 4 mleté stroužky česneku
- 2 cibule (nakrájené nadrobno)
- 1 menší jarní cibulka (nakrájená)
- 1 l hovězího vývaru
- 1 čajová lžička soli
- ½ lžičky pepře
- 1 bobkový list
- 1 dcl bílého vína
- čerstvá petrželka (nakrájená najemno), tymiánové listy nebo pažitka
Postup
- Před přípravou naložte fazole do vody, ideálně přes noc.
- Sušené houby namočte do horké vody a po změknutí je přeceďte.
- Na pánvi rozpusťte máslo, orestujte cibulku a přidejte houby. Dále restujte společně.
- Zalijte vývarem a přidejte koření s vínem. Vařte asi 1 hodinu, do změknutí fazolí.
- Zhruba v polovině doby, co se směs vaří, přidejte do polévky, na menší kostky nakrájené, brambory.
- Vařte do změknutí brambor. Pokud se část brambor rozvaří, nevadí – polévka se tím zahustí.
- Z polévky odstraňte bobkový list a dochuťte balzamikovým octem, solí a pepřem.
- Připravenou houbovou polévku dozdobte čerstvými bylinkami a podávejte.
Prozkoumejte, jaké bylinky použít v kuchyni.