Tento nevšední pokrm můžete podávat jednak jako předkrm a jednak jako originální přílohu. Skvěle chutná například s vepřovým či hovězím masem.
Ingredience:
- 800 g lesních hub nebo žampionů
- 200 g smetanového taveného sýra
- 1 šálek strouhaného čedaru
- 1 šálek strouhaného parmezánu
- 2 šálky strouhanky
- 1/2 šálku čerstvé petrželky
- 6 stroužků česneku
- 6 PL olivového oleje
- 4 PL másla
- sůl, pepř
Postup:
- Předehřejte si troubu na 180°C.
- Na pánvi s olejem zlehka orestujte polovinu množství hub nakrájených na čtvrtky.
- Přidejte k nim polovinu prolisovaného česneku, sůl a pepř a několik minut houby poduste.
- Když houby pustí veškerou tekutinu, odstraňte je z pánve a stejným postupem připravte i druhou polovinu hub. Pokud byste chtěli restovat všechny houby najednou, vzhledem k jejich množství by se mohlo stát, že by se neorestovaly důkladně, proto doporučujeme tento postup.
- Všechny orestované houby dejte do misky a přidejte k nim na kousky nakrájený tavený sýr.
- Vše důkladně promíchejte, dokud se sýr nerozpustí.
- Následně přidejte ke směsi jeden šálek strouhanky, nastrouhaný čedar, polovinu šálku parmezánu a většinu nasekané petrželky.
- Vše důkladně promíchejte, aby se jednotlivé ingredience do sebe dobře zapracovaly.
- Směs přendejte do zapékací misky či pekáče.
- V jiné misce smíchejte rozpuštěné máslo, zbývající strouhanku a parmezán.
- Přidejte trošku soli a touto směsí následně posypejte houby v zapékací misce.
- Vložte do předehřáté trouby a pečte přibližně 25-30 minut.
Takto zapečené houby podávejte posypané zbývající petrželkou.