Paštika z husích jater neboli foie gras je francouzská delikatesa. Připravuje se spíše vyjímečně, ale chuťově je velmi bohatá a strukturou připomíná máslo. Pokud máte k dispozici kvalitní husí játra určitě tuto pochoutku vyzkoušejte.
Ingredience
- 600 g husích jater
- 70 ml sladšího bílého vína (např. muškát)
- sůl
- pepř
Postup
- Pokud používáte mražená játra, nechte je 24 hodin předem rozmrazovat v lednici.
- Troubu rozehřejte na 160°, játra rozdělte na laloky a pečlivě očistěte od červených skvrn a zbytků žilek.
- Osolte a opepřete ze všech stran a vložte do pekáčku, podlijte vínem, zakryjte a celý pekáč vložte do plechu, nebo většího pekáče a s malou vrstvou vody.
- Pečte 40 minut, kontrolujte vodu, případně dolijte.
- Vyjměte z trouby a lžící odeberte vrchní vrstvu tuku, dejte ji do skleničky na později.
- Játra nechte v pekáčku, přímo na ně vložte alobal a zatižte nějakým těžkým předmětem, například plnou plechovkou.
- Nechte v lednici do druhého dne.
- Odstraňte kryt, rozpusťte tuk, který jste si dali stranou a nalijte do na paštiku, nechte odležet dalších 24 hodin.
- Poté můžete rozkrájet na plátky a podávat.
Nebo můžete postupovat podle videoreceptu: