Niva s čerstvým rohlíkem či houskou je pro mnohé gurmánským zážitkem sama o sobě. Tento recept originálním způsobem spojuje 2 v 1.
Ingredience:
- 500 g mouky
- 200 g sýru niva
- 30 g čerstvého droždí
- 150 g vody
- 100 g másla
- 8 g soli
- 1 vejce
Postup:
- V malé misce si připravte kvásek
- Na vále si z mouky udělejte kopeček s jamkou uprostřed, do kterého následně přidejte najemno nastrouhanou nivu, sůl, rozpuštěné máslo, vodu a kvásek.
- Vše rukama důkladně zpracujte do podoby hladkého těsta.
- Následně nechte těsto na vále překryté utěrkou přibližně 50 minut kynout.
- Po vykynutí těsto rozválejte na obdélník přibližně jeden a půl centimetru vysoký.
- Z tohoto obdélníka poté nožem vykrájíte čtvrtce, obdélníky, trojúhelníky či další tvary.
- Tyto tvary umístěte na pečicím papírem vyložený plech a nechtě ještě chvilku kynout.
- Vložte do trouby předehřáté na 180°C a pečte přibližně 20-25 minut dozlatova.
Nejrůznější slané pochoutky můžete při konzumaci namáčet v rozmanitých omáčkách. Inspirujte se našimi recepty na oblíbené dipy!