Rohlíčky můžete na závěr posypat nejen mákem a sezamovým semínkem, ale také semínkem lněným, slunečnicovým či dýňovým. Zaleží, kterému z nich dáváte přednost!
Ingredience:
- 5 šálků mouky
- 200 g taveného sýra
- 1 šálek teplého mléka
- 2 čajové lžičky suchého droždí
- 1 PL cukru
- 2 PL oleje
- 2 žloutky
- 1 bílek
- 1 čajová lžička soli
- mák a sezamová semínka na posypání
Postup:
- Z droždí, cukru a trochy mléka vypracujte kvásek. Nechte 5 minut odstát.
- V mezidobě si v misce smíchejte mouku a sůl.
- Následně k nim přidejte kvásek.
- Zlehka promíchejte a přidejte zbytek mléka, žloutky, olej a nadrobno nakrájený sýr.
- Ručně vypracujte do podoby hladkého nelepivého těsta.
- Nechte alespoň 20 minut vykynout.
- Následně těsto rozválejte válečkem, pomocí nože rozřezejte na trojúhelníky, které následně srolujte do podoby rohlíku. Velikost a sílu těsta zvolte podle toho, jak velké rohlíčky chcete vytvořit.
- Rohlíčky přemístěte na plech a nechte je ještě chvilku vykynout.
- Předehřejte troubu na 180°C.
- N a závěr potřete rohlíčky bílkem a posypejte mákem a sezamovým semínkem.
- Pečte v předehřáté troubě přibližně 20-25 minut dozlatova.