Tajemství této slané pochoutky je ukryto především v jejím česnekovo-bylinkovém přelivu.
Ingredience:
Na těsto
- 3 a 1/2 šálku mouky
- 1 a 1/3 šálku teplé vody
- 2 čajové lžičky suchého droždí
- 1 PL cukru
- 2 PL olivového oleje
- 1/2 čajové lžičky sušeného mletého česneku
- 3/4 čajové lžičky soli
Na potření
- 5 PL másla
- 3 stroužky česneku
- 1 čajová lžička italských bylinek
- 1/4 šálku strouhaného parmezánu
- 2 PL čerstvé petrželky
- sůl
Postup:
- V misce si připravte z droždí, cukru a trochy vody kvásek. Nechte 5 minut odpočívat.
- Následně ke kvásku přidejte olivový olej, sůl, česnekový prášek a polovinu množství mouky.
- Promíchejte a poté přidejte i zbytek mouky a vody.
- Následně ručně nebo pomocí hnětače zpracujte do podoby hladkého těsta.
- Těsto poté přendejte do jiné olejem vymazané mísy, překryjte alobalem a nechte přibližně 60 minut kynout na teplém místě.
- Následně těsto vyklopte na vál a připravte si z něj šestnáct stejně velkých kousků.
- Ty následně zpracujte do podoby přibližně 30 centimetrů dlouhých válečků, ze kterých uvažte uzlíky.
- Uzlíky položte na plech s pečicím papírem a nechte ještě chvíli odpočinout.
- Mezitím si předehřejte troubu na 180°C a připravte si česnekový přeliv.
- V hrnci rozpusťte máslo, přidejte do něj prolisované stroužky česneku, italské bylinky a sůl.
- Přibližně polovinou této směsi poté uzly potřete a dejte na 20-25 minut péct.
Po vyjmutí z trouby ještě teplé pečivo znovu potřete zbytkem česnekového másla a posypejte parmezánem a nasekanou petrželkou.