Lahodné, krásně jemné smetanové rizoto. Máslová dýně je po upečení přesně taková jak napovídá její jméno. Vyzkoušejte sami.
Ingredience
- 600 g máslové dýně
- 200 g rýže arborio
- 500 ml kuřecího vývaru
- 100 g anglické slaniny
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 70 g tvrdého sýru (eidam, čedar)
- 2 lžíce piniových oříšků nebo slunečnicových semínek
- sůl
- pepř
- 100 ml bílého stolního vína
- 2 lžíce másla
Postup
- Rozehřejte troubu na 180°C.
- Dýní oloupejte, očistěte a pokrájejte na malé kousky. Vložte do pekáče vymazaného máslem, posolte, opepřete, promíchejte a pečte 20 minut.
- Ve větším hrnci opečte na drobno nakrájenou slaninu.
- Vyndejte z hrnce a odložte stranou a v tuku ze slaniny orestujte najemno nasekanou cibuli.
- Když cibule zesklovatí, přidejte nasekaný česnek a rýži. Krátce opečete, zalijte vývarem a minutu promíchejte.
- Zalijte vínem a kuřecím vývarem, přiveďte k varu a vařte dokud rýže neabsorbuje všechnu tekutinu a nezměkne (pokud je třeba, přilijte trochu vody). Poté odstavte z plotny.
- Upečenou dýni vyndejte z trouby a společně se slaninou, máslem a nastrouhaným sýrem ji zlehka vmíchejte do uvařené rýže. Dochuťte solí a pepřem.
- Na pánvi opečte pár minut na sucho piniové oříšky nebo slunečnicová semínka.
- Dýňové rizoto posypte opraženými oříšky nebo semnínky a servírujte.