Chutná, jemná a nadýchaná buchta, posypaná výbornou drobenkou. Tomuto receptu jednoduše neodoláte!
Ingredience
Těsto:
- 480 g mouky
- 200 ml mléka
- 50 ml vody
- 1 polévková lžíce cukru
- 4 polévkové lžíce rostlinného oleje
- 1 čajová lžička droždí
- 250 g tvarohu
- 1 vejce
- 3 polévkové lžíce cukru
- 1 ks vanilkového pudinku
- rostlinný olej
- 6 švestek
Drobenka:
- 4 polévkové lžíce cukru
- 5 polévkových lžic mouky
- 50 másla (v pokojové teplotě)
Postup
- Mouku nasypejte do mísy. Ve vedlejší misce smíchejte mléko s teplou vodou a směs přilijte k mouce.
- Následně přidejte zbylé ingredience (tvaroh ponechte stranou), vše promíchejte a uhněťte těsto. To by mělo být měkké, a ne příliš husté.
- Hotové těsto vložte do mísy, vymazané rostlinným olejem a zakryjte potravinovou folií. Nechte odpočívat, na teplém místě, 50–60 minut.
- Zatímco těsto odpočívá, připravte si drobenku.
- Cukr s moukou a máslem smíchejte a pomocí rukou vytvořte drobečky, které odložte chladit do lednice.
- Jakmile je těsto připraveno, položte jej na vál, potřený rostlinným olejem a rozdělte jej na 12 stejných kusů (1 ks by měl vážit přibližně 70–75 g).
- Ze švestek odstraňte pecky a každou švestku rozřízněte na 4 rovnoměrné kousky.
- Z každého kousku těsta vyválejte placku o průměru 12–13 cm a do jejího středu vložte kousek tvarohu a dvě poloviny švestky. Takto pokračujte u všech kusů těsta.
- Okraje placky zvedněte směrem nahoru a horní části spojte dohromady. Vzniknou vám malé buchtičky.
- Buchtičky vložte do pekáče, vymazaného olejem a zakryjte čistou utěrkou. Nechte stát 10–15 minut.
- Následně vše zasypte drobenkou, kterou máte připravenou v lednici.
- Pečte, v předehřáté troubě, na 180°C, a to po dobu 30–35 minut. Po upečení vše vyndejte a překryjte potravinovou fólií. Nechte zakryté 10 minut.
- Následně folii odstraňte, švestkové buchty s tvarohem nechte, na chladícím roštu, vychladnout a podávejte.
Chutná vám drobenka? Připravte si další recepty na drobenkové koláče.