Výhodou této verze je nejen to, že je v porovnání s ostatními zdravější, ale také to, že díky použití celozrnné mouky vydrží pečivo déle čerstvé.
Ingredience:
- 200 g celozrnné pšeničné mouky
- 50 g žitné mouky
- 7 g sušeného droždí
- 150 ml vody
- 5 g soli
- 25 g slunečnicových semínek
- 10 g lněných semínek
- 7 g sezamových semínek
Postup:
- Ve větší misce smíchejte všechny ingredience, důkladně promíchejte vařečkou a následně směs vypracujte do podoby hladkého nelepivého těsta.
- Vypracované těsto překryjte utěrkou a dejte kynout na přibližně 60 minut na teplé místo.
- Po uplynutí této doby těsto na vále vytvarujte do podoby dvou baget.
- Ty následně položte na plech vyložený pečicím papírem.
- Bagety opět překryjte utěrkou a nechte na teplém místě ještě hodinu kynout.
- V mezidobě si předehřejte troubu na 200°C.
- Po opětovném vykynutí bagety lehce poprašte moukou a šikmo několikrát nařízněte nožem.
- Na dno trouby vložte kastrůlek s vodou a bagety pečte přibližně 15-20 minut dozlatova.