Alobalová fólie zajistí, že se maso při pečení příliš nevysuší a zůstane vláčné a měkké. Citron a rozmarýn pokrmu dodají jemnou vůni a chuť.
Ingredience:
- 2 větší filety z lososa, případně celý filet z jednoho lososa
- 1 citron
- čerstvý rozmarýn
- 3 stroužky česneku
- čerstvá šťáva z jednoho citronu
- 3 PL olivového oleje
- čerstvé bylinky (tymián, petrželka, bazalka, kopr) na ozdobu
- sůl
- pepř
Postup:
- Předehřejte si troubu na 180°C.
- Na plech si rozložte alobal, do kterého následně lososa umístíte, a lehce ho potřete olejem.
- Na alobal položte několik větviček rozmarýnu, v závislosti na velikosti filet.
- Citron nakrájejte na kolečka a několik jich položte na větvičky rozmarýnu.
- Lososa osolte, opepřete, pokapejte olivovým olejem a položte na alobal.
- Následně lososa posypejte najemno nakrájenými stroužky česneku a pokryjte ho zbývajícími plátky citronu a rozmarýnem.
- Takto připraveného lososa polijte čerstvou citronovou šťávou.
- Alobal přes lososa přeložte tak, aby byl celý zakrytý a vznikl z něj jakýsi balíček. V případě, že vám připravený alobal nestačí, použijte další.
- Balíček neuzavírejte úplně pevně, nechte pod alobalem trochu prostoru, aby mohl lépe cirkulovat vzduch.
- Vložte lososa do předehřáté trouby a pečte přibližně 15-20 minut, v závislosti na výšce a velikosti filet.
- Následně lososa z trouby vyjměte a alobal otevřete.
- Poté ho ještě na 3-5 minut vraťte do trouby a pečte bez vrchní vrstvy alobalu. Před podáváním můžete ozdobit bylinkami.
Takto připraveného lososa podávejte nejlépe s americkými brambory, čerstvými bylinkami a plátky citronu.
Tuto chutnou a zdravou rybu nemusíte pouze zapékat. Inspirujte se našimi osmi dalšími způsoby, jak lososa připravit. V rozmanitosti je krása!