Losos na másle je klasika. Pojďme si ho ale připravit poněkud netradičně! Nevšedně připravené česnekové máslo dodá pokrmu na originalitě.
Ingredience:
- 4 filety z lososa
- 2 stroužky česneku
- 1/4 šálku kuřecího vývaru
- 2 PL čerstvé citronové šťávy
- 4 PL másla
- 1/2 lžičky medu
- 2 PL čerstvé petrželky
- plátky citronu na ozdobu
- 2 PL olivového oleje
- sůl
- pepř
Postup:
- V menší pánvi rozpusťte lžičku másla, přidejte prolisované stroužky česneku a restujte dozlatova, přibližně 1-2 minuty.
- Přidejte do pánve kuřecí vývar a citronovou šťávu.
- Vařte zhruba 3 minuty, dokud se množství omáčky nezredukuje na polovinu.
- Vmíchejte zbytek másla a med a míchejte, dokud se vše nespojí, následně omáčku odstavte.
- Lososové filety opepřete a osolte.
- Ve větší pánvi zahřejte olej a následně na něm přibližně 5 minut z každé strany lososa orestujte. Okamžik, kdy je vhodné lososa otočit, poznáte podle toho, že se jeho spodní strana stane zlatavě hnědou. Záleží rovněž na výšce filetu.
- Lososa přemístíme na talíř a následně každý filet přelijeme trochou česnekového másla.
- Posypeme nakrájenou petrželkou a ozdobíme plátky citronu.
Pečeného lososa na pánvi servírujte s rýží či zeleným chřestem.