Nejčastěji se dary moře připravují se špagetami, můžete ale samozřejmě použít i jakékoli jiné těstoviny, například fusilli či tagliatelle.
Ingredience
- 500 g špaget či jiných těstovin
- 500 g slávek a srdcovek
- 500 g krevet
- 400 g loupaných sterilovaných rajčat
- 1 cibule
- 4 stroužky česneku
- 1 šálek suchého bílého vína
- 3 PL rajčatového protlaku
- 3 PL másla
- 1 PL čerstvé citronové šťávy
- 1/4 šálku olivového oleje
- vločky červeného pepře
- čerstvá petrželka
- sůl
Postup
- Na pánvi s olejem zesklovaťte nadrobno nakrájenou cibuli, přidejte prolisovaný česnek, červený pepř a sůl.
- Povařte směs přibližně 2 minuty.
- Přidejte rajčatový protlak a za občasného míchání vařte, dokud protlak mírně neztmavne, přibližně 4 minuty.
- Přidejte víno a za stálého míchání několik minut povařte.
- Přilijte citronovou šťávu a rajčatový protlak.
- Vařte za stálého míchání 8-10 minut, než omáčka zhoustne.
- Ochutnejte a případně dosolte.
- V hrnci se slanou vodou uvařte těstoviny, vařte je přibližně o 3 minuty méně, než je uvedeno na obalu.
- Těstoviny sceďte a jeden šálek vody, ve které se vařily, uschovejte.
- Do omáčky přidejte omyté mušle, oloupané krevety a čtvrtku šálku vody z těstovin.
- Pánev přikryjte pokličkou a vařte přibližně 4 minuty, dokud se mušle neotevřou.
- Následně mořské plody z pánve vyjměte a vyhoďte mušle, které se neotevřely.
- Přidejte k omáčce do pánve těstoviny a další čtvrtku šálku vody z těstovin.
- Promíchejte a přidejte máslo.
- Za občasného míchání a přilévání další vody z těstovin vařte přibližně 4 minuty.
- Přidejte mořské plody a opatrně promíchejte.
- Odstavte z ohně, přidejte čerstvou petrželku a případně trochu citronové šťávy.
Těstoviny s mořskými plody podávejte s kvalitním bílým vínem, které podtrhne lahodnou chuť tohoto pokrmu.
Potřebujete radu ohledně výběru nového sporáku do kuchyně? Mrkněte se, co jsme si v našem testu o plynových sporácích napsali. Byly by pro vás tou nejvhodnější variantou?