Brokolice obsahuje spoustu hořčíku, který je potřebný pro správnou činnost svalů a srdce. Obsahuje také vlákninu a pomáhá správné funkci střev.
Dopřejte si tento zeleninový zázrak v podobě musaky.
Ingredience
- 1 větší vodnice (lze nahradit i kedlubnou)
- 1 malá cuketa
- 1,5 hlávky brokolice
- 1 čajová lžička soli
- 1 čajová lžička mletého kmínu
- 2 vejce
- 150 ml mandlového mléka
- 1 čajová lžička tuniského koření (červená paprika, kmín, trocha kurkumy, hřebíček)
- ½ čajové lžičky červené papriky
- ½ čajové lžičky drceného tymiánu
Postup
- Brokolici omyjte a dejte na 10 minut do páry, aby krásně změkla.
- Po uvaření ji vložte do misky a rozmačkejte.
- Přidejte ½ čajové lžičky soli a 1 lžičku mletého kmínu. Můžete také přidat trochu mletého pepře.
- Vodnici oloupejte, nakrájejte na tenké plátky a rozdělte na dvě části (půl půjde do spodní části a půl na povrch).
- Cuketu nakrájejte na kolečka.
- Do vymazaného pekáče položte plátky vodnice, brokolici a vše zakončete vrstvou cukety.
- V misce si smíchejte vejce s mandlovým mlékem, přidejte zbývající koření (půl lžičky soli, tymián, tuniské koření, papriku) a půlku této směsi nalijte na cuketu.
- Pokryjte vše v pekáči zbylou vodnicí a zalijte zbylou směsí.
- Pekáč zakryjte alobalem a pečte cca 25 minut, při 180°C.
- Poté sejměte alobal a pečte dalších 20 minut, při 180°C.
- Přejeme dobrou chuť!
Zaujala vás srbská gastronomie? Vyzkoušet můžete také recept na srbské červené rizoto.