Tento recept je vhodný jako večeře, pokud máte chuť na něco rychlého, lehkého a zároveň zajímavého.
Ingredience
- 6 polévkových lžic olivového oleje
- 400 g lilku (oloupaného a nakrájeného na 3cm kostičky)
- 1 cibule (nasekaná nahrubo)
- 1 polévková lžíce zeleného pepře
- 3 stroužky česneku (nasekaného najemno)
- 400 g mletého hovězího masa
- 2 polévkové lžíce rajčatové passaty
- 1 polévková lžíce chilli pasty (můžete nahradit 1 červenou paprikou nasekanou najemno)
- 1 čajová lžička cukru
- 400 g čerstvých rajčat (nakrájených na kousky)
- 2 čajové lžičky pepře
- voda
- sůl
- pepř
Postup
- Předehřejte troubu na 200 °C.
- Smíchejte lilek se 4 lžícemi olivového oleje, trochou soli a pepře.
- Vše umístěte do zapékací mísy a pečte 20–25 minut.
- Zatímco se vše peče, rozehřejte pánev na vysokou teplotu. Na pánev nalijte 1 lžíci oleje a začněte restovat maso. Maso od sebe nemusí být úplně rozděleno. Pokrm skvěle chutná, pokud necháte v mase několik hrudek.
- Po orestování odložte maso do mísy a ponechte jej stranou. Snižte teplotu na střední stupeň, na pánev vlijte zbytek oleje a osmažte cibuli, ochucenou špetkou soli. Přidejte také zelený pepř.
- Za stálého míchání smažte asi 8–10 minut.
- Přidejte česnek, rajčatovou passatu a cukr. Stále míchejte a smažte 1–2 minuty.
- Ke směsi přidejte maso s rajčaty a podlijte asi 200 ml vody.
- Vše dobře promíchejte, dochuťte solí a pepřem a, na mírném ohni, vařte, dokud se rajčata nerozpadnou. Potrvá to 10–15 minut.
- Opatrně přidejte pečený lilek a pokračujte ve vaření, dokud se většina vody z pánve neodpaří (5–15 minut).
- Pozor! Míchejte opatrně, aby se lilky nerozpadly.
- Tureckou musaku s hovězím masem podávejte teplou a chcete-li, posypejte ji po povrchu nasekanou petrželkou.