Rádi brambory zapékáte? Pak se můžete inspirovat tímto snadným receptem, který připomíná musaku.
Masová směs
- 1–2 polévkové lžíce oleje
- 1 žlutá cibule (nakrájená nadrobno)
- 2 stroužky česneku (prolisovaného)
- 450 g mletého hovězího masa
- ½ čajové lžičky soli
- ½ čajové lžičky pepře
- 1 čajová lžička mleté papriky
Brambory:
- 1 kg brambor (oškrábaných a nakrájených na 1cm plátky)
- 4 polévkové lžíce oleje
- ¼ čajové lžičky soli
Na dokončení:
- 3–4 vejce
- 400 g zakysané smetany
- 1 šálek mléka
- 1–2 lžíce nasekané petrželky
Postup
- V hluboké pánvi rozpalte olej. Přidejte cibuli a česnek a smažte za stálého míchání.
- Následně přidejte hovězí maso, sůl, pepř a papriku. Dobře promíchejte.
- Smažte, dokud není maso růžové a následně odstraňte z tepla.
- Ve větší misce smíchejte brambory, olej a sůl. Pomocí rukou dobře promíchejte.
- Troubu předehřejte na 220°C a vymažte pekáč nebo zapékací mísu olivovým olejem.
- Do pekáče dejte brambory i masovou směs a všechno dobře promíchejte. Pečte 40 minut.
- Zatímco se brambory s masem pečou, smíchejte v misce smetanu, vejce a mléko.
- Po 40 minutách pečení, pokrm vyndejte, přelijte vaječnou směsí se smetanou a mlékem a posypte petrželkou.
- Pečte ještě dalších 20 minut a poté podávejte.