Toužíte po nejlepším vegetariánském receptu?
Vyzkoušejte tedy recept se zeleninou a hustou rajčatovo-čočkovou omáčkou, která je zjemněna bešamelem.
Ingredience
- 2 střední lilky (oloupané a nakrájené na délku)
- sůl
- 3 brambory (oloupané, nakrájené podélně na plátky)
- 2 velké cukety (nakrájené na délku)
- olivový olej
Bešamel:
- ⅓ šálku + 2 polévkové lžíce extra panenského olivového oleje
- ⅔ šálku mouky
- ½ čajové lžičky soli
- ¼ polévková lžíce muškátového oříšku
- 4 šálky polotučného mléka
- 2 velká vejce
Čočková omáčka:
- 1 cibule (nakrájená nadrobno)
- 2 česneku (prolisovaného)
- 1 a ¼ šálku čočky
- 1 plechovka krájených rajčat
- ½ šálku vývaru
- 1 čajová lžička sušeného oregana
- ½ čajové lžičky muškátového oříšku
- špetka skořice
Postup
- Předehřejte troubu na 200 °C.
- Na čistou utěrku položte osolené plátky lilku, aby pustily vodu. Ponechte je tak 20–30 minut.
- Mezitím si připravte bešamel.
- V hrnci rozehřejte olivový olej a přidejte mouku, sůl a pepř. Vytvořte jíšku a přidejte mléko. Při přilévání mléka stále šlehejte metličkou, aby v bešamelu nevznikly hrudky.
- Bešamel nechte probublávat, dokud nezhoustne. Ale nevařte jej. Na závěr do něj nastrouhejte muškátový oříšek.
- Ve vedlejší misce rozšlehejte 2 vejce a přidejte je do bešamelu. Nechte probublávat další 2 minuty a odstavte z ohně. Nechte směs vychladnout a zhoustnout.
- Nyní si připravte čočkovou omáčku.
- V hrnci, na olivovém oleji, orestujte cibuli s česnekem a přidejte čočku, rajčata a vývar.
- Vše ochuťte solí, oreganem, muškátovým oříškem a malou špetkou mleté skořice.
- Přiveďte k varu a poté snižte teplotu na minimum. Přikryjte pokličkou pouze částečně. Vařte 15–20 minut.
- Zatímco se vaří čočková omáčka, upečte si zeleninu.
- Na, pečícím papírem, vyložený plech dejte nakrájené brambory, cuketu a lilky. Potřete lehce olivovým olejem.
- Pečte 15–20 minut, dokud zelenina nezměkne.
- Nyní vymažte zapékací mísu olivovým olejem a vrstvěte. Nejprve vložte na dno čočkovou omáčku, poté zeleninu a poté zbytek čočkové omáčky. Vrchní část přelijte bešamelem a uhlaďte do rovna.
- Pečte po dobu 45 minut, dokud bešamel nahoře nezezlátne.
- Před tím, než začnete vegetariánskou musaku porcovat, ji nechte 20 minut odpočívat.