Červené víno je skvělé pro přípravu dokonalé marinády, protože právě jeho kyselost pomáhá maso zjemnit a dodává mu spoustu chuti. Olivový olej v marinádě pro změnu udržuje maso vláčné a šťávnaté.
Ingredience
- cca 1 kg hovězího pupku (flank steak)
Na marinádu
- 1 šálek červeného vína Cabernet
- 1/4 šálku olivového oleje
- 2 nahrubo nasekané šalotky
- šťáva z 1 citronu
- 1 lžíce nasekaného rozmarýnu
- 1 lžíce nasekaného tymiánu
- sůl a pepř dle chuti
Na brambory
- 700 g brambor
- 3 lžíce olivového oleje
- 2 lžičky soli
- 1/2 lžičky pepře
Postup
Flank Steak
- VLožte maso do sáčku a přidejte červené víno, olivový olej, citronovou šťávu, nahrubo nasekanou šalotku, bylinky, sůl a pepř.
- Uzavřete sáček a jemně jej protřepejte, aby se všechny ingredience dobře promíchaly.
- Schovejte do chladničky alespoň na 6 hodin, ideálně však přes noc.
- Jakmile je maso namarinováno, vyložte plech pečícím papírem.
- Pomocí kleští vyjměte flank steak z pytlíku, jemně z něj setřete přebytečnou marinádu a položte jej na plech.
- Maso potřete olejem, opepřete a z obou stran prudce opečte, poté potřete připravenou marinádou a vložte do trouby vyhřáté na 65 – 70°C a dopečte tak, aby bylo maso na řezu šťavnaté, růžové, nikoliv zcela propečené.
- Hotový flank steak vyjměte z trouby, zabalte ho do alobalu a před servírováním ho nechte 10 minut odpočívat.
- Poté maso nakrájejte ostrým nožem pod 45° úhlem napříč na tenké plátky a podávejte s pečenými bramborami a zelenou zeleninou.
Pečené brambory
- Brambory umyjte, nakrájejte na poloviny a vložte do velké mísy.
- Pokapejte olivovým olejem, osolte a opepřete.
- Brambory rovnoměrně rozložte na plech a pečte v troubě při teplotě 200°C po dobu 20 – 25 minut.