Nic nepřekoná jedinečné hovězí po burgundsku. A nyní si představte v této úpravě flank steaky. Stojí to za to!
Ingredience
- 250 g pancetty nakrájené na kostky
- olivový olej
- 1 kg hovězího pupku (flank steaku) nakrájeného na velké kostky
- 1 jemně nasekaná španělská cibule
- 5 velkých mrkví nakrájených na silné plátky
- 3 stroužky prolisovaného česneku
- 2 lžíce mouky
- ½ šálku červeného piva
- 750 ml červeného vína z Burgundska
- 2 velké bobkové listy
- 1 lžíce čerstvého tymiánu
- 1 lžíce rajčatové pasty s bylinkami
- 1 – 2 šálky hovězího vývaru
- 2 lžíce másla
- 1 lžíce olivového oleje
- 350 g oloupaných cibulek perlovek
- 225 g menších bílých hub
- hrst jemně nasekané petrželky + na ozdobu
- sůl a čerstvě mletý pepř
Postup
- Předehřejte troubu na 230 °C.
- Na středně rozpálenou smaltovanou litinovou pánev (odolnou proti připečení) vložte pancettu a trochu olivového oleje.
- Vařte 3 – 4 minuty, aby pancetta zhnědla a odstranila přebytečný tuk.
- Pancettu vyjměte ledovou lžičkou (pro udržení tuku) z pánve a odložte ji do misky.
- Na stejné pánvi opečte maso, vždy po menších částech a po dobu 5 – 6 minut, dokud nebude ze všech stran zlatohnědé.
- Dochuťte solí a pepřem a podle potřeby přidejte olej.
- Odložte maso na talíř.
- Na pánev přidejte cibuli, mrkev a trochu olivového oleje, poté za stálého míchání vařte 2 až 3 minuty.
- Přidejte česnek a pokračujte ve vaření po dobu dalších 2 minut.
- Vraťte hovězí maso na pánev a zaprašte moukou.
- Míchejte, dokud se maso neobalí, poté přendejte směs na pekáč, vložte do trouby a pečte 5 minut.
- Promíchejte a pečte dalších 5 minut.
- Snižte teplotu trouby na 160 ° C, vyjměte pekáč a podlijte červeným pivem.
- Důkladně seškrábejte dno, abyste získali všechny chutě!
- Přidejte víno, bobkový list, tymián, rajčatový protlak, pancettu a potom tolik hovězího vývaru, aby se maso zakrylo.
- Dochuťte solí, pepřem a dobře promíchejte.
- Zakryjte a vložte do trouby.
- Pečte 1 hodinu 40 minut a občas promíchejte.
- Asi 20 minut před koncem pečení rozpalte velkou pánev.
- Přidejte máslo a olivový olej a nechte za stálého míchání rozpustit.
- Když máslo začne bublat, přidejte houby a cibuli, dochuťte solí a pepřem.
- Opékejte 4 až 5 minut, aby houby zhnědly.
- Odstavte z ohně, přidejte čerstvou petrželku a promíchejte.
- Přidejte do pekáče, promíchejte a pečte dalších 15 – 20 minut.
- Podávejte s rýží a ozdobte čerstvou petrželkou!