Máte rádi omáčky? Tak určitě vyzkoušejte netradiční kombinaci mrkve a lahodné smetanové omáčky, ozvláštněné jemnou vůní hřebíčku a čerstvých hub. Uvidíte, že tento recept na vepřové v mrkvi a smetaně si hned zamilujete.
Ingredience
- 700 g vepřové pečeně
- 3 – 4 mrkve
- 500 ml smetany ke šlehání
- 200 g čerstvých hub (mohou být i žampiony)
- 3 šálky kuřecího vývaru
- 1 cibule
- 1 stroužek česneku
- 2 PL olivového oleje nebo másla
- přibližně půl šálku mouky na zahuštění
- hřebíček
- sůl, pepř
- petrželka na ozdobu
Postup
- V hrnci s olejem orestujte najemno nakrájený česnek a houby.
- Přidejte na kousky nakrájené maso a vše společně restujte ještě několik minut.
- Poté přidejte kuřecí vývar, nakrájenou mrkev, sůl, pepř a cibuli vcelku, do které jste zapíchali několik kusů hřebíčku.
- Důkladně promíchejte a pomalu přiveďte k varu.
- Hrnec zakryjte pokličkou a za občasného míchání vařte po dobu 30 minut.
- Odstraňte z hrnce cibuli s hřebíčkem.
- Přilijte smetanu a dle potřeby zahustěte moukou.
- Vařte za stálého míchání dalších 5 minut.
- Podávejte ozdobené petrželkou.
Vzhledem k charakteru pokrmu doporučujeme servírovat s houskovým či karlovarským knedlíkem.