Oproti předchozímu zdravému receptu je tento pravým opakem. Díky mascarpone a tvarohu je dort hutný a jistě nasytí všechny hosty.
Ingredience na korpus
- 300g hladké mouky
- 3 vejce, oddělené žloutky od bílků
- 200ml mléka
- ½ hrnku změklého másla
- 180g cukru
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 3 lžíce kakaového prášku
- 1 sáček prášku do pečiva
Ingredience na náplň
- 250g mascarpone
- 250ml smetany ke šlehání
- 250g polotučného tvarohu
- 200g zakysané smetany
- 120g moučkového cukru
- 1 lžička vanilkového extraktu
- Tabulka hořké nebo mléčné čokolády (nasekané)
- 2-4 banány podle chuti
Postup
- Předehřejte si troubu na 180°C.
- V misce vyšlehejte do pěny oddělené žloutky s polovinou cukru. Poté zašlehejte olej s mlékem.
- V míse smíchejte mouku s kakaem, práškem do pečiva a vmíchejte do žloutkové směsi.
- Dále vyšlehejte bílky se špetkou soli do sněhu. Přisypte druhou polovinu cukru a poté ušlehejte sníh, který na vrchu tvoří tuhé špičky.
- Vzniklý tuhý sníh pak přidejte do těsta a smíchejte.
- Dortovou formu si na dně vyložte pečícím papírem a boky vymažte máslem. Těsto do ní rozprostřete a pečte asi 35-40 minut, dokud nevytáhnete čistou špejli.
- Mezitím si smíchejte mascarpone, smetanu, cukr a vyšlehejte šlehačem do pevného krému.
- Poté do něj za stálého šlehání přidejte vanilkový extrakt a pomalu přidávejte také tvaroh se zakysanou smetanou. Nakonec zašlehejte nastrouhanou čokoládu.
- Upečený a vychladlý korpus vydlabejte tak, aby dno mělo alespoň 1 cm a okraje 1,5cm. Vydlabaný obsah poté rozdrobte na malé kousíčky a dejte stranou.
- Na vydlabaný korpus položte podélně rozpůlené banány, na ně naneste krém. Nanášejte krém, dokud nevytvoříte tvar krtiny.
- Celý moučník pak posypte drobečky z vydlabaného korpusu a jemně je zatlačte.
- Hotový dort dejte vychladit alespoň na 3 hodiny, nejlépe však přes noc.
TIP: Zbylo vám trochu krému a drobečky korpusu? Smíchejte je dohromady, vytvořte z těsta kuličky a dejte vychladit. Po ztuhnutí máte co mlsat u televize.