Tento dort si můžete upéct téměř s jakýmkoliv ovocem, které máte rádi. V tomto receptu zvolím jahody, jejichž kombinace s tvarohem je bezkonkurenční.
Ingredience na korpus
- 175g hladké mouky
- 100g změklého másla
- 100g cukru
- 2 velká vejce
- 75ml mléka
- 2 lžíce kakaového prášku (holandské kakao)
- 1 sáček vanilkového cukru
- 1 čajová lžička prášku do pečiva
Ingredience na náplň
- 400g polotučného tvarohu
- 1 kelímek smetany ke šlehání
- 2 vrchovaté lžíce vanilkového jogurtu
- 1 vrchovatá lžíce zakysané smetany
- 2 sáčky vanilkového cukru
- 100g hoblin tmavé čokolády
- 500g čerstvých nebo mražených jahod
Postup
- Předehřejte si troubu na 180°C.
- Rozpusťte máslo v mikrovlnné troubě nebo na sporáku. Očistěte jahody a odstraňte zelenou stopku.
- V misce smíchejte mouku, kakao a 1 čajovou lžičku prášku do pečiva.
- Poté rozklepněte vejce, cukr a 1 sáček vanilkového cukru do mixovací nádoby a míchejte je 2 až 3 minuty mixérem nebo kuchyňským robotem, dokud směs nebude nadýchaná.
- Poté pomalu přimíchávejte směs mouky, mléko a rozpuštěné máslo a vše dobře promíchejte, dokud nezískáte hladké těsto.
- Hotové těsto vylijte do máslem vymazané dortové formy a pečte cca 25 minut. Nechte vychladnout.
- Do velké mixovací nádoby vložte tvaroh, 2 vrchovaté lžíce vanilkového jogurtu, 1 vrchovatou lžíci zakysané smetany, kelímek smetany a míchejte mixérem po dobu 2-3 minut.
- Nakonec přidejte nasekanou čokoládu a poté nechte vychladnout v lednici.
- Polévkovou lžící vydlabejte korpus tak, aby dno bylo 1 cm vysoké a okraje 1,5 cm vysoké. Vydlabané kousky dejte stranou.
- Na vydlabaný korpus naskládejte jahody, na které nanesete připravený a vychlazený krém tak, aby jste vytvořili kopeček připomínající krtinec. Navrch navrstvíte nadrobené kousky korpusu, které jste si dali stranou a jemně přitlačte.
- Hotový moučník dejte vychladit do lednice alespoň na 3 hodiny a podávejte.