Recept na pečenou husu si můžete vylepšit například tím, že husu vycpete kromě koření také jablíčky.
Ingredience
- 1 husa
- 1 cibule
- 4 šalotky
- Sůl a mletý černý pepř
- 1 palice česneku
- 1 svazek čerstvého tymiánu
- 1 bobkový list
- 2 hrnky vody
- Sůl, kmín
- 1 červené a 1 zelené jablko
Postup
- Husu před přípravou nechte ohřát na pokojovou teplotu.
- Předehřejte si troubu na 200°C.
- Husu důkladně očistěte a omyjte. Odeberte přebytečný tuk z husy.
- Celou husu osolte, okmínujte i uvnitř.
- Dovnitř husy vložte palici česneku, na čtvrtky nakrájenou cibuli, na poloviny nakrájené šalotky, na čtvrtky nakrájená jablka, tymián a bobkový list.
- Nohy husy svažte kuchyňským motouzem, vložte husu do pekáčku zády dolů.
- Podlijte vodou a pečte husu dozlatova asi 1-1,5 hodiny.
- Během pečení polévejte, případně podlijte více vodou a odstraňujte přebytečný vypečený tuk.
- Husa by měla být na povrchu křupavá a zlatavá.
- Podávejte s knedlíkem a se zelím.