Pojďme si představit kompletní recept, kde si představíme postup na přípravu nejen husy, ale i zelí a knedlíku.
Ingredience na husu
- 1 husa bez drobů
- Petrželka
- 4 snítky čerstvého rozmarýnu
- 5 stroužků česneku, jemně nakrájených na plátky
- sůl, pepř, velké množství celého kmínu
Ingredience na zelí
- 2 balení bílého/červeného zelí
- Šťáva/výpek z husy
- 1 střední cibule, jemně nakrájená na kostičky
- Mletý pepř, bobkový list
- Cukr
Ingredience na houskový knedlík
- 400g toustového chleba nakrájeného na kostičky
- 100g másla pokojové teploty
- 2,5 hrnku mléka
- 4 vejce
- 150g hladké mouky
- Nasekaná petrželka
- 1 lžička prášku do pečiva
- + 8 hrnku vymazaných máslem
Postup na husu
- Předehřejte si troubu na 200°C. Opláchněte husu zevnitř i zvenčí studenou tekoucí vodou a osušte ji papírovými ručníky.
- Špičkou nože proveďte opatrně několik řezů na kůži husy (neprořízněte maso).
- Posypte dutinu velkým množstvím solí, dále pepřem, kmínem a vložte dovnitř petrželku, česnek a polovinu větviček rozmarýnu.
- Z obou stran také husu posypeme solí, pepřem a kmínem.
- Vložte husu do pekáčku prsama nahoru, navrch položte zbytek rozmarýnu, podlijte asi šálkem vody a pečte přikrytou asi 2-3 hodiny dokřupava a zlatava.
- Během pečení je dobré ji polévat výpekem, případně přidat více vody. Odstraňte přebytečný husí tuk.
- Poté husu otočte, znovu posypte solí a kmínem a dejte péct ještě na 10-15 minut.
Postup na zelí
- Šťávu ze zelí vylijte.
- V hrnci rozehřejte výpek z husy a osmahněte cibulku.
- Poté vložte zelí, podlijte vodou, přidejte bobkový list a duste doměkka.
- Poté dochuťte cukrem, solí či pepřem. (Dle preferencí)
- Nakonec zahustěte moukou.
Postup na knedlíky
- Smíchejte všechny ingredience.
- Do hrnce nalijte tolik vody, aby až ponoříte hrnečky na knedlíky, byly ponořené bez výšky palce pod horní částí hrnku.
- Vzniklou směs rozdělte do připravených vymazaných hrnečků.
- Hrnečky dejte do hrnce s vroucí vodou, přikryjte pokličkou a vařte asi 45 minut.