Vyzkoušejte si pokrm velmi idylický pokrmu podávanému na americké díkůvzdání. Američané sice pečou krocana, avšak vy si můžete tuto dobrotu vymazlit i s husou.
Ingredience na husu
- 1 husa
- Sůl
- 5-7 citrusových plodů (citron, limetka, grep, pomeranč)
Ingredience na omáčku
- 2 hrnky sektu
- 1/2 hrnku džemu z černého rybízu
- 1/4 lžičky mletého zázvoru
- 2 lžíce kukuřičného škrobu
Postup
- Husu nechte ohřát na pokojovou teplotu, aby se vám s ní lépe pracovalo.
- Upravte si rošt trouby do spodní třetiny a předehřejte na 120°C.
- Vyložte pekáč alobalem.
- Husu očistěte a omyjte. Odstraňte z ní přebytečný tuk.
- Pomocí párátka napíchněte husí kůži na prsa a stehno, aniž byste maso propíchli, a to tolikrát, kolikrát je to možné, nebo alespoň 1cm od sebe. (Nepíchejte příliš hluboko)
- Obě strany a vnitřek husy posypejte velkým množstvím soli.
- Vnitřek husy naplňte citrusy. Pomocí několika párátek utěsněte spodní část husy, abyste citrusy zajistili. Položte husu do pekáče prsní stranou nahoru.
- Pečte, dokud se kůže nezbarví dozlatova 8 až 10 hodin.
- Pokud hodláte husu okamžitě podávat, zahřejte troubu na 260°C (500 ° F), aby husa zhnědla a pečte dalších 5 až 10 minut.
- Zatímco odpočíváte (nebo ohříváte) husu, připravte si ovocnou omáčku. Rozpusťte bramborový škrob v několika polévkových lžících sektu.
- Zahřejte do bodu varu zbytek šumivého vína se zázvorovým práškem v malé pánvi a nechte 10 minut vařit, aby se alkohol odpařil. Přidejte džem z černého rybízu a špetku soli.
- Když se směs začne vařit, dochuťte ji a upravte chuť přidáním více vína nebo naopak džemu.
- Kukuřičný škrobu znovu promíchejte, aby se škrob úplně rozpustil a nalijte za současného míchání do omáčky. Přidávejte kukuřičný škrob do té doby, než bude mít omáčka dostatečnou hustotu.
- Vyjměte husu z trouby a nakrájejte na kousky. Podávejte s ovocnou omáčkou po boku.