Na toto rychlé a elegantní jídlo, oblíbené po celém Římě, potřebujete pouze 3 hlavní ingredience: telecí řízky, prosciutto a čerstvou šalvěj. Podávejte s jednoduchou omáčkou z italského dezertního vína Marsala, která je naprosto luxusní!
Ingredience
- 8 telecích řízků
- sůl a čerstvě mletý pepř
- 16–24 tenkých plátků prosciutta
- 16–24 čerstvých lístků šalvěje
- 1⁄2 hrnku hladké mouky
- 8 polévkových lžic extra panenského olivového oleje
- 12 polévkových lžic másla
- 1⁄4 šálku italského dezertního vína Marsala
- 1 hrnek kuřecího vývaru
Postup
- Pomocí paličky na maso naklepejte telecí řízky, jeden po druhém, mezi 2 listy plastové fólie, dokud nebude každý kus silný asi 0,3 cm.
- Lehce dochuťte solí (stačí málo, protože prosciutto je slané) a pepřem podle chuti.
- Položte 2–3 plátky prosciutta na každý kus telecího masa a jemně přitlačte prosciutto k telecímu, aby přilnulo.
- Na prosciutto položte 2–3 lístky šalvěje a párátky je přidělejte do telecího masa.
- Nasypte mouku na velký talíř.
- Každý kus telecího masa obalte v mouce, setřeste přebytek a dejte stranou.
- V pánvi rozehřejte 2 lžíce oleje a 2 lžíce másla na středně vysokém plameni.
- Přidejte 2 kusy telecího masa a opékejte, jednou otočte, dokud není prosciutto křupavé a telecí maso lehce opečené, asi 1 minutu z každé strany.
- Maso přendejte na talíř vyložený papírovou utěrkou; slijte a vylijte olej a máslo z pánve.
- Tento postup opakujte s dalším olejem, máslem a zbylým masem.
- Odstraňte a zlikvidujte párátka.
- Sceďte a vyhoďte olej a máslo z pánve.
- Pánev vraťte na sporák a zahřejte ji na vysokém plameni.
- Přidejte Marsalu.
- Vařte a seškrabávejte přitom opečené kousky, dokud se víno nezredukuje na polovinu, 1–2 minuty.
- Přidejte vývar a redukujte na polovinu, asi 3 minuty.
- Vmíchejte zbývající 4 lžíce másla a snižte plamen na střední teplotu.
- Vraťte maso na pánev; vařte za občasného obracení, dokud omáčka mírně nezhoustne, 1–2 minuty.
- Přendejte na talíř a podávejte pokapané omáčkou z pánve.
Vyzkoušejte i naše vynikající recepty na cukety plněné mletým masem, po kterých se budete oblizovat. Máme pro vás varianty s hovězím, ale i krůtím masem, pečené i vařené, italské či mexické. Vyberte si tu vaši NEJ!