Telecí Saltimbocca

Telecí Saltimbocca

Na toto rychlé a elegantní jídlo, oblíbené po celém Římě, potřebujete pouze 3 hlavní ingredience: telecí řízky, prosciutto a čerstvou šalvěj. Podávejte s jednoduchou omáčkou z italského dezertního vína Marsala, která je naprosto luxusní!

Ingredience

  • 8 telecích řízků
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • 16–24 tenkých plátků prosciutta
  • 16–24 čerstvých lístků šalvěje
  • 1⁄2 hrnku hladké mouky
  • 8 polévkových lžic extra panenského olivového oleje
  • 12 polévkových lžic másla
  • 1⁄4 šálku italského dezertního vína Marsala
  • 1 hrnek kuřecího vývaru

Postup

  1. Pomocí paličky na maso naklepejte telecí řízky, jeden po druhém, mezi 2 listy plastové fólie, dokud nebude každý kus silný asi 0,3 cm.
  2. Lehce dochuťte solí (stačí málo, protože prosciutto je slané) a pepřem podle chuti.
  3. Položte 2–3 plátky prosciutta na každý kus telecího masa a jemně přitlačte prosciutto k telecímu, aby přilnulo.
  4. Na prosciutto položte 2–3 lístky šalvěje a párátky je přidělejte do telecího masa.
  5. Nasypte mouku na velký talíř.
  6. Každý kus telecího masa obalte v mouce, setřeste přebytek a dejte stranou.
  7. V pánvi rozehřejte 2 lžíce oleje a 2 lžíce másla na středně vysokém plameni.
  8. Přidejte 2 kusy telecího masa a opékejte, jednou otočte, dokud není prosciutto křupavé a telecí maso lehce opečené, asi 1 minutu z každé strany.
  9. Maso přendejte na talíř vyložený papírovou utěrkou; slijte a vylijte olej a máslo z pánve.
  10. Tento postup opakujte s dalším olejem, máslem a zbylým masem.
  11. Odstraňte a zlikvidujte párátka.
  12. Sceďte a vyhoďte olej a máslo z pánve.
  13. Pánev vraťte na sporák a zahřejte ji na vysokém plameni.
  14. Přidejte Marsalu.
  15. Vařte a seškrabávejte přitom opečené kousky, dokud se víno nezredukuje na polovinu, 1–2 minuty.
  16. Přidejte vývar a redukujte na polovinu, asi 3 minuty.
  17. Vmíchejte zbývající 4 lžíce másla a snižte plamen na střední teplotu.
  18. Vraťte maso na pánev; vařte za občasného obracení, dokud omáčka mírně nezhoustne, 1–2 minuty.
  19. Přendejte na talíř a podávejte pokapané omáčkou z pánve.
Telecí řízky s prosciuttem a šalvějí servírované na talíři.
www.saveur.com

Vyzkoušejte i naše vynikající recepty na cukety plněné mletým masem, po kterých se budete oblizovat. Máme pro vás varianty s hovězím, ale i krůtím masem, pečené i vařené, italské či mexické. Vyberte si tu vaši NEJ!

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.