Svěží dezert plný chuti podzimu. Nepečený dort se zakysanou smatanou je skvělou a chutnou možností, jak zpracovat jablka.
Ingredience
- 1 kg jablek
- 1 balíček dětských piškotů
- 2 balíčky vanilkového pudinku
- 2 dcl rumu
- 150 g cukru krupice + 10 g do zakysané smetany
- 2 lžičky citronové šťávy
- 300 g zakysané smetany
- skořice na posypání
Postup
- Jablka oloupejte, vykrojte jádřince a pokrájejte na malé kousky.
- Dejte do hrnce, zasypte cukrem, pokapejte citronovou šťávou a zalijte vodou.
- Přiveďte k varu a za občasného míchání vařte dokud jablka nejsou zcela měkká.
- Odstavte z plotny a rozmixujte tyčovým mixérem do hladka.
- Vraťte zpět na sporák, na nejnižší teplotu.
- Ve 400 ml vody rozmíchejte oba pudinkové prášky.
- Nalijte do jablečného pyré a přiveďte k varu.
- Krátce povařte dokud směs nezhoustne.
- Dortovou formu vymažte, nebo vystelte pečicím papírem a na dno vyskládejte piškoty.
- Zalijte polovinou jablečného krému.
- Zbylé piškoty krátce namočte v rumu a vyskládejte na krém.
- Zalijte druhou polovinou pudinku.
- Dejte ztuhnout do lednice.
- Zakysanou smetanu smíchejte s cukrem a rovnoměrně rozetřete na ztuhlý dort.
- Poprašte skořicí a můžete servírovat.