Plná mísa voňavé horké polévky z asijské kuchyně nemusí být nutně žroutem času ani peněz. Jednoduchý ramen z kuřecího masa připravíte snadno i bez předchozích zkušeností s vařením japonského jídla.
Ingredience:
Na vývar:
- 2 lžíce sezamového oleje
- 4 jarní cibulky
- 1 stroužek česneku
- 1 menší mrkev
- 100 g hub (žampiony, shiitake)
- 200 g čínského zelí, čerstvého špenátu, kadeřavé kapusty nebo podobných typů salátu
- kousek čerstvého zázvoru (zhruba 8 cm)
- 1,5 l kuřecího vývaru (ideální je domácí)
- 1 lžíce třtinového cukru
- sůl
Na polévku:
- 4 větší vejce
- 500 g ramen nudlí (předvařené nebo 300 g suchých)
- 2 kuřecí prsa
Na dochucení:
- sojová omáčka
- sriracha nebo jiná asijská pálivá omáčka
- hrst čerstvého koriandru
- limetka
- chilli papričky (volitelné podle chuti)
Postup:
Vývar:
- Ve velké pánvi rozehřejte olej na středním ohni.
- Přidejte nadrobno nakrájenou jarní cibulku, na kolečka nakrájenou mrkev, houby a zelí. Restujte po dobu 3 minut nebo dokud zelenina trochu nezměkne. Nakonec přidejte česnek.
- Přidejte nastrouhaný zázvor a cukr. Restujte dalších 30 vteřin.
- Nakonec přidejte kuřecí vývar a přiveďte k varu. Vařte po dobu 10 minut.
- Dosolte podle chuti.
Náplň polévky:
- Zatímco se vývar vaří, uvařte vejce natvrdo, ideálně po dobu 7 minut, aby byl žloutek trochu měkčí. Uvařená vejce dejte do studené vody, aby se dobře loupala a dejte stranou.
- Uvařte nudle podle návodu na obalu výrobku.
- Uvařte kuřecí maso ve slané vodě, po uvaření jej nakrájejte na plátky.
Servírování:
- Rozdělte nudle do velkých misek (4 porce).
- Nalijte vývar se zeleninou a přidejte vejce nakrájená napůl a kuřecí maso.
- Posypte každou misku koriandrem a chilli papričkami a zakápněte limetkou. Omáčky servírujte zvlášť, ať si každý dochutí polévku dle sebe.