Tradiční japonskou polévku lze připravit z různých druhů mas, tentokrát se jedná o recept s mletým vepřovým. V této variantě je použita méně známá, ale dnes již běžně dostupná zelenina – brukev čínská. Pokud ji neseženete, použijte místo ní alespoň čínské zelí.
Ingredience:
- 30 g sušených hub (shiitake nebo žampiony)
- 400 g sušených ramen nudlí
- 2 menší brukve
- 1 lžíce sezamového oleje
- 500 g mletého vepřového masa
- ½ lžičky čerstvě mletého černého pepře
- 4 jarní cibulky nakrájené podélně na tenké plátky
- 3 lžíce bílé nebo žluté miso pasty
- 2 litry domácího kuřecího vývaru
- 2 lžíce sojové omáčky
- 2 lžičky srirachi
- 1 středně velká mrkev
- 1 cuketa
- 4 větší vejce
- 1 hrst nahrubo nasekané bazalky
- sůl
Postup:
- Vložte sušené houby do misky a podlijte horkou vodou. Nechte je odmáčet, dokud nebudou potřeba.
- Do hrnce nalijte kuřecí vývar a přiveďte k varu.
- Ve vývaru podle návodu na obalu uvařte ramen nudle a během poslední minuty jejich vaření přidejte napůl překrojené brukve. Po uvaření nudle i brukev vyndejte a propláchněte ve studené vodě.
- Zahřejte sezamový olej v hrnci, přidejte vepřové maso, ¾ lžičky soli a ½ pepře. Za stálého míchání restujte po dobu 3 minut.
- Přidejte polovinu pokrájených jarních cibulek a dále restujte další 3 minuty.
- Přidejte miso a míchejte dalších 30 sekund.
- Přilijte vývar z brukve, sojovou omáčky a 2 lžičky srirachy.
- Sceďte houby a přimíchejte je do hrnce. Zakryjte a přiveďte k varu.
- Poté odkryjte pokličku a vařte ještě 5 minut. Podle chuti můžete polévku ještě dochutit.
- Zatímco se bude vařit polévka, uvařte vejce natvrdo a nastrouhejte mrkev a cuketu podélně na tenké nudličky.
- Do připravených misek rozdělte nudle, brukev, mrkev a cuketu.
- Poté rovnoměrně rozlijte polévku, navrch dejte rozkrojená vejce, bazalku a zbytek jarní cibulky.
- Dle chuti můžete zakápnout sezamovým olejem a srirachou.