Tahle krémová, vegetariánská miso varianta přijde vhod vždy, když budete mít chuť na rychlý a zdravý oběd nebo večeři. Polévka má příjemnou krémovou konzistenci, je lehce pikantní a dochucená speciálními asijskými dochucovadly, která dnes už běžně seženete v obchodech. Nenajdete v ní žádné maso, ale to vůbec není na škodu.
Ingredience:
- 1,5 l zeleninového vývaru
- 60 ml sojové omáčky
- 2 lžíce rýžového octa
- 60 g sezamové pasty tahini
- 3 lžíce bílé miso pasty
- 50 g sušených hub
- 600 g čerstvých hub (shiitake nebo žampiony)
- 400 g čínského zelí nebo baby špenátu
- kousek čerstvého zázvoru (zhruba 7-8 cm)
- 2 stroužky česneku
- 2 menší šalotky
- 2 balíčky ramen nudlí (po 200 g)
- 4 lžíce olivového oleje
- ½ lžičky chilli vloček
- 2 lžíce sezamového semínka
- 2 hrsti čerstvého koriandru
- 4-6 vajec
- 1 mrkev
- 2 jarní cibulky
- sůl
Postup:
- Ve velkém hrnci na polévku smíchejte vývar, sójovou omáčku, ocet, tahini a miso. Přidejte sušené houby, nastrouhaný zázvor a prolisovaný česnek. Postavte na sporák na střední oheň a nechte vařit.
- Poté snižte teplotu a vařte 20 minut, dokud nebude vývar voňavý.
- Vyjměte houby a opět zvyšte teplotu vaření. Přimíchejte nudle, nasekané čínské zelí a koriandr a vařte 5 minut nebo dokud nebudou nudle měkké.
- Mezitím si připravte čerstvé houby. Předehřejte troubu na 220°C. Plech na pečení s pečícím papírem potřete olivovým olejem.
- Vložte nadrobno nakrájenou šalotku, houby, sezamová semínka, chilli vločky a špetku soli. Přeneste do trouby a pečte 15 minut, v půlce pečení promíchejte), dokud nebudou houby dozlatova.
- Mezitím uvařte vejce natvrdo.
- Připravte si misky. Vložte uvařené nudle se zelím, přidejte opečené houby, na drobno nakrájené nudličky mrkve a jarní cibulky.
- Zalijte základ vývarem a do každé misky přidejte jedno uvařené vejce rozkrojené napůl.
- Navrch posypte čerstvým koriandrem.