Jak přeměnit chuť silného zeleninového vývaru na polévku s chutí mořských plodů? Svěřte ji do rukou krevetám. Krevety s kyselostí limetky, troškou pálivé srirachi a hromadou čerstvé zeleniny chutnají opravdu skvěle.
Ingredience:
Na polévku:
- 250 g čerstvých krevet (mohou být i mražené)
- 1 lžíce sezamového oleje
- 3 lžíce čerstvě pokrájené šalotky
- 120-180 g portobello žampionů
- 1 litr kvalitního zeleninového vývaru
- 120 g ramen nudlí
- ½ lžičky sojové omáčky
- 2 lžíce srirachy
- 2-3 lžíce nadrobno pokrájené čerstvé jarní cibulky
- 1 limetka
- sůl
Na ozdobu (dle výběru):
- sezamová semínka
- chilli vločky
- sriracha
- jalapeño papričky (pokrájené na kolečka)
- limetka
- zelená cibulka
- vařená vejce
Postup:
- Pokud používáte mražené krevety, rozmrazte je. Můžete použit i s ocasem, tato krusta dodá vývaru skvělou chuť mořských plodů.
- Na středním ohni rozehřejte olej a orestujte na něm šalotku a žampiony nakrájené na plátky.
- Dejte žampiony s šalotkou stranou a do hrnce nalijte vývar. Přiveďte jej k varu a uvařte v něm nudle dle pokynů na obale. Krátce před uvařením nudlí přidejte do vývaru sojovou omáčku, srirachu, krevety a jarní cibulku.
- Vmíchejte šťávu z půlky limetky a dochuťte dle potřeby.
- Vývar i s nudlemi rozlijte do misek.
- Ozdobte polévku čtvrtkami limetky, zelenou cibulkou, sezamovými semínky a dalšími ozdobami dle chuti.