Stejně jako mrkev i řepa je skvělá na sladké pečení. Dodává těstu vlhkost a svěžest. Tento koláč je dietní a přitom chuťově skvělý.
Ingredience
Na koláč:
- 200 g hladké mouky
- 1 lžička jedlé sody
- ½ lžičky kypřicího prášku do pečiva
- ½ lžičky skořice
- 150 g třtinového cukru
- 3 vejce
- špetka soli
- ½ lžičky vanikového extraktu
- 300 ml slunečnicového oleje
- 225 g syrové červené řepy
Na krém:
- 50 g másla
- 100 g moučkového cukru
- pomerančová kůra z jednoho pomeranče
- 125 g krémového sýru typu philadelphie
Postup
- V misce smíchejte mouku, jedlou sodu, kypřicí prášek, skořici, cukr a špetku soli
- Rozšlehejte vejce s vanilkovým extraktem a olejem
- Nalijte na moučnou směs a promíchejte do hladkého těsta
- Syrovou řepu nastrouhejte na hrubém struhadle a vmíchejte do těsta
- Nalijte do vymazané dortové formy, na plech nebo do hranaté pečicí formy
- Pečte 40 minut na 180°
- Na krém vyšlehejte dohladka máslo s moučkovým cukrem a pomerančovou kůrou
- Přidejte krémový sýr a znovu vymíchejte
- Krém natřete na vychladlý korpus a ozdobte pomerančovou kůrou