Klasický recept na brambory po francouzsku si můžete připravit již během chvilky. Stačí pár ingrediencí a máte jídlo pro celou rodinu. Vajíček použijte nejlépe 12ks, pro pořádné spojení s bramborami. Ovšem v nouzi stačí i 6ks.
Ingredience
- 500g uzeného masa či slaniny nakrájené na kostičky
- 1 cibule
- 3 nadrcené stroužky česneku
- 12 velkých vajec
- 1 šálek mléka nebo smetany
- 1kg brambor
- 150g strouhaného sýra (dle chuti)
- sůl
- pepř
- 2 nasekané jarní cibulky
- máslo na vymazání pekáče
Postup
- Zahřejte troubu na 180°C. Pekáč vymažte máslem.
- Dejte vařit brambory ve slupce v osolené vodě.
- Po uvaření slejte a nechte vychladnout.
- Na pánvi zpěňte cibuli a osmažte uzené.
- Přidejte česnek a restujte 2 minuty.
- Ve velké misce rozšlehejte vejce s mlékem a sýrem. Dochuťte solí a pepřem.
- Vychladlé brambory oloupejte a nakrájejte na plátky nebo protlačte kráječem.
- Poté rozprostřete do vymazaného pekáče nalijte směs vaječnou směs a přidejte orestované uzené a nakrájenou jarní cibulku.
- Dle chuti dosolte.
- Vše promíchejte a pečte 20 minut nebo dozlatova.