Pojďme si posvítit také na odlehčenou variantu bez masa, kterou ocení nejen vegetariáni. Právě nakrájený pórek dodá pokrmu „zelenější barvičku“ a mléko nahradíme zakysanou smetanou.
Ingredience
- 6 velkých brambor
- 4 vejce na uvaření
- 1 menší pórek nakrájený na kolečka
- 1 lžíce olivového oleje
- sůl a pepř
- 1 kelímek zakysané smetany
- 1 vejce na polití
- 1 nakrájená cibule
Postup
- Předehřejte troubu na 190°C.
- Omyté brambory ve slupce dejte do hrnce a zalejte studenou vodou.
- Osolte a vařte asi 20 minut. Poté je nechte vychladnout, oloupejte a nakrájejte na plátky nebo protlačte kráječem.
- Uvařte 4 vejce natvrdo a protlačte kráječem na vejce.
- Pekáč vymažte olejem, rozprostřete nakrájenou cibuli a začněte vrstvit – 1 vrstvu brambor (každou tuto vrstvu osolte a opepřete), 1 vrstvu vajec a 1 vrstvu pórku.
- V misce rozšlehejte vejce a vmíchejte zakysanou smetanu.
- Brambory zalijte směsí vajec a smetany, vložte do trouby a pečte dozlatova asi 20-30 minut.