Tento recept na polévku s čočkou si připravíme právě s klobásou. Místo klobásy můžete použít i buřt nebo párek.
Ingredience
- 450g zelené čočky
- 40ml olivového oleje
- 2 velké nakrájené cibule
- 200g nasekaného pórku
- 2 stroužky drceného česneku
- 1 polévková lžíce soli
- 1 1/2 lžičky mletého černého pepře
- 1 polévková lžíce mletého čerstvého tymiánu
- 200g celeru nakrájeného na kostičky (asi 5 stonků)
- 200g mrkve nakrájené na malé kostičky (3 mrkve)
- 1 lžička mletého kmínu
- 2l domácího kuřecího vývaru nebo z kostky bujónu
- 30g rajčatového pyré
- 3ks klobásy nakrájené na 1cm kostky
- 2 lžíce suchého červeného vína nebo octa z červeného vína
- Strouhaný parmezán k podávání
Postup
- Ve velké misce zalijte čočku vroucí vodou a nechejte ji 15 minut odpočívat. Poté sceďte.
- Ve velkém hrnci na středním ohni zahřejte olivový olej a osmažte cibuli, pórek, česnek, sůl, pepř, tymián a kmín po dobu 20 minut.
- Přidejte celer a mrkev a restujte dalších 10 minut.
- Přidejte kuřecí vývar, rajčatový protlak a slitou čočku, přikryjte a přiveďte k varu. Snižte teplotu a vařte odkryté po dobu jedné hodiny.
- Přidejte klobásu, červené víno a duste, dokud se klobása nerozvaří.
- Polévku podávejte pokapanou olivovým olejem a posypanou nastrouhaným parmezánem.