Uvařte si polévku z červené čočky s příměsí citronu. Pokud jej však nechcete, citron vynechejte.
Ingredience
- 3 lžíce olivového oleje
- 1 velká cibule, nasekaná
- 2 stroužky česneku, drcené
- 1 lžíce rajčatového protlaku
- 1 lžička mletého kmínu
- 1 lžička soli
- ¼ lžička mletého černého pepře
- 1 litr kuřecího nebo zeleninového vývaru, nebo kostka bujónu
- 2 hrnky vody
- 1 hrnek červené čočky
- 1 velká mrkev, oloupaná a nakrájená na kostičky
- Šťáva z 1/2 citronu, více podle chuti
- Špetka nasekaného čerstvého koriandru
Postup
- Ve velkém hrnci zahřejte 3 lžíce oleje, přidejte cibuli, česnek a restujte dozlatova, asi 4 minuty.
- Vmíchejte rajčatový protlak, kmín, sůl, černý pepř a restujte ještě 2 minuty.
- Přidejte vývar, 2 šálky vody, čočku a mrkev. Přiveďte k varu, poté částečně zakryjte hrnec a snižte teplotu a duste asi 30 minut, dokud čočka nezměkne.
- Ochutnejte a podle potřeby přidejte sůl.
- Pokud chcete, polévku rozmixujte tyčovým mixérem, aby byla krémová.
- Poté vmíchejte citronovou šťávu a koriandr. Ihned podávejte.