O něco hutnější varianty čočkové polévky docílíte přidáním brambor. Navíc špenát dodá polévce další várku zdraví prospěšných látek.
Ingredience
- 2 lžíce olivového oleje
- 2 velké stroužky česneku, nadrcené
- 3 hrnky zeleninového vývaru nebo bujónu
- 1 hrnek čočky, opláchnuté
- 200g nakrájených brambor
- 1 citron
- 150g čerstvých špenátových listů
- 1/4 čajové lžičky mletého pepře
- Hrst máty
Postup
- V hrnci zahřejte olivový olej, přidejte česnek a míchejte asi 30 sekund.
- Přidejte zeleninový vývar a čočku a přiveďte k varu.
- Snižte teplotu, přikryjte a vařte 10 minut. Poté přidejte brambory a vařte dokud brambory a čočka nezměknou asi 15 minut.
- Mezitím nastrouhejte 1/2 čajové lžičky slupky z citronu, vymačkejte šťávu z citronu a odměřte tak 2 lžíce.
- Do polévky přidejte nastrouhanou citronovou kůru, 2 lžíce citronové šťávy, špenát a pepř.
- Zakryjte pokličkou a duste, dokud špenát nevzvadne asi 2 minuty.
- Nakonec vmíchejte mátu, dochuťte solí a pepřem.