Lahodná je také tato pečená delikatesa s jemnou smetanovou omáčkou.
INGREDIENCE
- 1 kapr
- sůl
- šťáva z citronu
- petržel
- 2 větvičky tymiánu
- 1 cibule
- 1 mrkev
- 1 pórek
- ½ menšího celeru
- 40 g másla
- 125 ml bílého vína
- 125 ml vody
- 125 ml smetany ke šlehání
- 1 žloutek
POSTUP
- Kapra si vykucháme a očistíme.
- Celého jej osolíme, opepříme, pokapeme citronovou šťávou a dovnitř vložíme nasekanou petrželku a tymián.
- Na másle si orestujeme na kostičky nakrájenou zeleninu (pórek na kolečka, kterou pak přidáme ke kaprovi na pekáček).
- Vše podlijeme vodou a vínem a za občasného podlévání pečeme v troubě nahřáté na 180 °C asi 40 minut.
- Ke konci si můžete zeleninu z omáčky rozmixovat najemno.
- Smetanu si smícháme se žloutkem a postupně k nim přiléváme horkou omáčku z ryby.
- Takto nám vznikne chutná smetanová omáčka.