Tento recept obsahuje hovězí svíčkovou. Je to tedy tradiční babiččina svíčková jak má být. Maso se nakládá přes noc do lednice, proto si vyhraďte jeden den na její přípravu dopředu. Povede se vám jistě na první pokus a všem se budou sbíhat sliny.
Ingredience
- 750g hovězí svíčkové nebo hovězího hřbetu
- 50g slaniny nakrájené na malé kousky
- sůl, mletý pepř
- 2 větší mrkve
- 1/2 bulvy celeru
- 1ks petržele
- 1 větší cibule
- 5 kuliček celého pepře
- 3 kuličky nového koření
- 3 bobkové listy
- špetka tymiánu
- 150g rozpuštěného másla
- šťáva z 1 citronu
- 3 lžíce hořčice
- 2 lžíce hladké mouky
- 250 ml smetany na šlehání (v případě potřeby mléko k naředění)
- cukr
- citron nakrájený na plátky
- brusinková omáčka
Postup
- Maso očistěte a zbavte blán. Poté posypete solí a pepřem.
- Očistěte cibuli a nakrájejte ji najemno, očistěte všechnu zeleninu a nastrouhejte ji.
- Nastrouhanou zeleninu do kastrolu, navrch položte maso, slaninu, přidejte koření, pokapejte citronovou šťávou a zalijte rozpuštěným máslem.
- Zakryjte pokličkou a nechte přes noc v chladničce.
- Následující den maso podlijte trochou vody a duste v troubě na 180°C, přičemž kastrol mějte zakrytý pokličkou.
- Když je maso viditelně udušené a měkké, vyjměte z trouby a nechte alespoň 20 minut odležet.
- Je dobré si pamatovat počet kuliček koření, proto jej z omáčky vyndejte a omáčku pomalu přiveďte k varu.
- Přidejte hořčici, dvě lžíce mouky a vařte asi 30 minut.
- Přilijte smetanu a jemně povařte a občas promíchejte. Pokud je omáčka příliš hustá, zřeďte ji trochou mléka.
- Nakonec rozmixujte tyčovým mixérem dochuťte solí, přidejte trochu citronové šťávy nebo trochu cukru.
- Maso rozdělte na porce, tedy nakrájejte na plátky a vložte zpět do omáčky.
- Podávejte s houskovým knedlíkem, plátkem citronu a brusinkovou omáčkou.