Mrkvový dort je sám o sobě již vcelku zdravý dezert. Proč si ho ale neudělat ještě více fit? Místo tvarohu použijete jogurt a místo kravského mléka právě mandlové.
Ingredience na dort
- 1,5 hrnku špaldové mouky
- 2 lžičky jedlé sody
- 1 lžička mleté skořice
- 1/2 lžičky mletého muškátového oříšku
- 1/4 lžičky mletého zázvoru
- Špetka soli
- Špetka mletého hřebíčku
- 1/4 hrnku kokosového oleje
- 2 velká vejce
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 3/4 hrnku javorového sirupu
- 1/2 hrnku řeckého jogurtu
- 1/3 hrnku neslazeného mandlového mléka
- 3 nastrouhané mrkve
- 1/2 hrnku rozinek
Ingredience na polevu
- 1,5 hrnku řeckého jogurtu
- 2 lžíce javorového sirupu
- 1 lžička vanilkového extraktu
Postup
- Předehřejte troubu na 180°C a vytřete pekáč kokosovým olejem.
- Ve míse smíchejte mouku, sodu, skořici, muškátový oříšek, zázvor, mletý hřebíček a odložte stranou.
- V další míse rozšlehejte vejce, kokosový olej, vanilkový extrakt, čistý javorový sirup, řecký jogurt a mandlové mléko.
- Mokré suroviny přidejte do mísy se suchými a pořádně promíchejte.
- Přidejte nastrouhanou mrkev, rozinky a těstem vylejte připravený pekáč.
- Pečte 20-25 minut, dokud nevyjde čistá špejle.
- Před rozetřením polevy nechte dort úplně vychladnout na pokojovou teplotu.
- Polevu připravte tak, že smícháte řecký jogurt, javorový sirup a vanilkový extrakt. Poté polevu naneste na vychlazený koláč.
- Před krájením a podáváním nechte polevu ztuhnout 1-2 hodiny.