Recept na startovací kvásek

Recept na startovací kvásek
Příprava: 30 minut Počet porcí: 1

K tomu, abychom mohli upéct svůj první domácí chléb z kvásku, bude nutné kvásek založit. Ano, je to trochu alchymie. Už jen proto, že jde živý organismus. Pokud o něj ale budete dobře pečovat, odvděčí se vám.

INGREDIENCE

  • celozrnná mouka
  • hladká pšeničná mouka
  • vlažná voda

POSTUP

  • Budeme potřebovat větší zavařovací sklenici (700 ml).
  • První den si smícháme 50 g celozrnné mouky, 50 g hladké mouky a 100 g vody.
  • Zakryjeme potravinovou folií, kterou propícháme, aby kvásek dýchal.
  • Necháme při pokojové teplotě pracovat 24 hodin.
  • Druhý den kvásek zamícháme a necháme zase kynout 24 hodin. 
  • Třetí až sedmý den opakujeme ten stejný postup následovně: Z již vykynutého kvásku si odebereme 50 g, přidáme k němu 100 g hladké pšeničné mouky a 100 g vody. Toto opakujeme každý den až do sedmého dne, kdy už je kvásek nachystán k pečení.
  • Jak poznáme, že je kvásek hotový? Zkuste kousek ponořit do sklenice s vodou. Pokud plave nad hladinou, je hotov. 
  • Pokud ne, stačí jej nakrmit a nechat nakynout. 
  • Během zakládání kvásku je dobré označit výšku kvásku. 
  • Pokud se zdvojnásobil jeho objem, je to jen správně (v procesu krmení klesá, a pak roste).
  • Hotový kvásek dáme do lednice. 
  • Před pečením či krmením jej vyjmeme z lednice a necháme 3 hodiny aktivovat. 
  • Nakrmit bychom jej měli aspoň jednou až dvakrát do týdne. 
  • Krmí se také po odebrání kvásku na chleba, musí nám zůstat 50 g kvásku. 
  • K němu doplníme 2 lžíce pšeničné mouky a 2 lžíce vody. 
  • Pořádně promícháme a dáme do lednice.
Recept na domácí kvásek.
mashed.com

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.