K tomu, abychom mohli upéct svůj první domácí chléb z kvásku, bude nutné kvásek založit. Ano, je to trochu alchymie. Už jen proto, že jde živý organismus. Pokud o něj ale budete dobře pečovat, odvděčí se vám.
INGREDIENCE
- celozrnná mouka
- hladká pšeničná mouka
- vlažná voda
POSTUP
- Budeme potřebovat větší zavařovací sklenici (700 ml).
- První den si smícháme 50 g celozrnné mouky, 50 g hladké mouky a 100 g vody.
- Zakryjeme potravinovou folií, kterou propícháme, aby kvásek dýchal.
- Necháme při pokojové teplotě pracovat 24 hodin.
- Druhý den kvásek zamícháme a necháme zase kynout 24 hodin.
- Třetí až sedmý den opakujeme ten stejný postup následovně: Z již vykynutého kvásku si odebereme 50 g, přidáme k němu 100 g hladké pšeničné mouky a 100 g vody. Toto opakujeme každý den až do sedmého dne, kdy už je kvásek nachystán k pečení.
- Jak poznáme, že je kvásek hotový? Zkuste kousek ponořit do sklenice s vodou. Pokud plave nad hladinou, je hotov.
- Pokud ne, stačí jej nakrmit a nechat nakynout.
- Během zakládání kvásku je dobré označit výšku kvásku.
- Pokud se zdvojnásobil jeho objem, je to jen správně (v procesu krmení klesá, a pak roste).
- Hotový kvásek dáme do lednice.
- Před pečením či krmením jej vyjmeme z lednice a necháme 3 hodiny aktivovat.
- Nakrmit bychom jej měli aspoň jednou až dvakrát do týdne.
- Krmí se také po odebrání kvásku na chleba, musí nám zůstat 50 g kvásku.
- K němu doplníme 2 lžíce pšeničné mouky a 2 lžíce vody.
- Pořádně promícháme a dáme do lednice.